Mesaje despre protestele agricultorilor, publicate pe Twitter de Rihanna și Greta Thunberg, irită autoritățile din New Delhi

  • 03 Februarie 2021 19:05
Mesaje despre protestele agricultorilor, publicate pe Twitter de Rihanna și Greta Thunberg, irită autoritățile din New Delhi

Ministerul Afacerilor Externe din India a reproșat miercuri unor celebrități internaționale că se amestecă într-o manieră "senzaționalistă" în chestiunea reformelor agricole din această țară, după publicarea unor mesaje pe Twitter de cântăreața Rihanna și activista ecologistă Greta Thunberg despre protestele agricultorilor indieni, devenite între timp virale, informează AFP, preluat de Agerpres.


"De ce nu vorbim despre asta? #FarmersProtest", a scris vedeta pop Rihanna, care are peste 100 de milioane de admiratori pe Twitter, distribuind un reportaj al postului CNN despre penele de internet din New Delhi în timpul protestelor agricultorilor de săptămâna trecută.

Mesajul artistei a fost redistribuit pe Twitter de peste 230.000 de ori și comentat de aproape 80.000 de persoane.

Suedeza Greta Thunberg, una dintre cele mai cunoscute activiste ecologiste din lume, a redistribuit pe Twitter același reportaj și a publicat următorul mesaj: "suntem solidari cu #FarmersProtest din India".

Nepoata vicepreședintei americane de origine indiană Kamala Harris s-a alăturat la rândul ei acestei inițiative. "Ar trebui să fim cu toții scandalizați de închiderea internetului în India și de violența paramilitarilor față de agricultorii care protestează", a scris Meena Harris pe Twitter.

Jim Costa, un politician democrat și membru în comisia pentru Afaceri Externe din Congresul american, a scris pe Twitter că situația din India este "tulburătoare" și a reamintit că "dreptul de a protesta pacifist trebuie întotdeauna respectat".

 

Începând din data de 25 noiembrie, zeci de mii de agricultori, cei mai mulți veniți din Punjab, un stat din nordul Indiei, protestează în tabere amenajate de-a lungul marilor axe rutiere de la periferia metropolei New Delhi. Ei se opun reformelor guvernamentale care liberalizează piețele agricole și cer pur și simplu abrogarea acestor măsuri.

Seria de mesaje publicate pe Twitter a declanșat o adevărată furtună pe rețelele de socializare din India, unde respingerea reformelor agricole de către mii de agricultori constituie una dintre cele mai dificile încercări cu care se confruntă prim-ministrul Narendra Modi de la venirea lui la putere în anul 2014.

Guvernul naționalist hindus s-a declarat iritat de acele comentarii internaționale și consideră că protestele agricultorilor sunt "o afacere internă".

 

Foto: (c)  RAJAT GUPTA / EPA


 

Într-un comunicat publicat miercuri și însoțit de hashtag-uri precum #IndiaTogether și #IndiaAgainstPropaganda, Ministerul Afacerilor Externe i-a invitat pe internauții din străinătate "să înțeleagă mai bine mizele, înainte de a se grăbi să comenteze aceste chestiuni".

"Tentația hashtag-urilor și a comentariilor senzaționaliste pe rețelele de socializare nu este nici justă, nici responsabilă, mai ales atunci când ele sunt folosite, printre alții, și de celebrități", precizează același comunicat.

 

Foto: (c)  RAJAT GUPTA / EPA


 

Conturile de Twitter ale agricultorilor și cel al unei reviste de știri au fost blocate câteva ore luni după-amiază, înainte de a redeveni funcționale.

În clasamentul mondial pe 2020 al libertății presei, întocmit de Reporters Sans Frontieres, India ocupă locul al 142-lea dintr-un total de 180 de țări. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău