Mesaj puternic de solidaritate la Chișinău, înainte de deschiderea oficială a negocierilor: Fiți siguri că noi, Germania, Franța și Polonia, rămânem angajați pentru a asigura calea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei

  • 21 Iunie 14:22
Mesaj puternic de solidaritate la Chișinău, înainte de deschiderea oficială a negocierilor: Fiți siguri că noi, Germania, Franța și Polonia, rămânem angajați pentru a asigura calea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei

Cele trei țări din grupul Weimar: Germania, Franța și Polonia, au transmis astăzi un puternic mesaj de solidaritate prin intermediul șefilor diplomațiilor care efectuează o vizită la Chișinău. Oficialii europeni au reiterat, în cadrul unei conferințe de presă găzduită de vicepriministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, sprijinul pentru aderarea Rep. Moldova, dar și a Ucrainei, la UE. Oficialii din țările europene au îndemnat cetățenii să participe la referendumul pro-european din toamnă, esențial pentru viitorul Rep. Moldova, informează Radio Chișinău.

În discuțiile cu șefii diplomațiilor europene ajunși astăzi la Chișinău, viceprim-ministra  pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov a trecut în revistă progresele Rep. Moldova, care a îndeplinit toate cele nouă angajamente asumate pentru deschiderea negocierilor.

Ea a subliniat importanța fondurilor de pre-aderare, care vor veni odată cu începerea negocierilor pentru dezvoltarea Rep. Moldova.

”Am reiterat importanța ca Rep. Moldova să continue să aibă acces la programele UE până a deveni stat cu drepturi depline în UE: accesul la aceste programe ne ajută să aducem mai repede standardele europene la noi acasă”, a declarat Gherasimov.

Ministra de stat pentru Europa și Climă, Anna Luhrman, s-a referit la pericolul războiului informațional cu care se confruntă toate statele europene, subliniind că Rep. Moldova este susținută ferm în parcursul său de aderare:

”Împreună, ca Triunghi Weimar, suntem angajați să luptăm cu dezinformarea și fiecare cetățean trebuie să conștientizeze că sunt mulți actori care încearcă să reducă încrederea în ceea ce privește progresul și calea europeană a Rep. Moldova. Fiți siguri că noi, Germania, Franța și Polonia, rămânem angajați pentru a asigura calea europeană a Moldovei și Ucrainei.” 

Ministrul pentru Uniunea Europeană a Poloniei, Adam Szlapka, a afirmat că Polonia s-a dezvoltat enorm în cei 20 de ani de când este membră a Uniunii Europene. El a subliniat că referendumul pro-european din toamnă este crucial pentru viitorul Rep. Moldova. Referendumul pro-european din 2003, în Polonia, a fost decizia istorică cu cel mai mare suport național, a subliniat oficialul. 

”30 de milioane de polonezi au decis da, noi vrem să facem parte din UE. Cred că decizia aparține cetățenilor, este o decizie istorică despre viitorul Rep. Moldova ”, a conchis Szlapka.

Cu același îndemn a venit și ambasadorul francez la Chișinău,  Graham Paul, delegat din partea Franței, unde urmează să fie organizate alegeri anticipate:

”Ține de această generație să decidă care va fi viitorul, să-și dorească îmbunătățire, dezvoltare și pace. Ca și colegii mei, voi recomanda societății moldovenești să exprime într-un mod clar că se uită înainte, dar nu se uită înapoi”.

Presa, societatea civilă, instituțiile stratului și cele din țările partenere trebuie să facă front comun în lupta cu dezinformarea rusă, au subliniat oficialii în cadrul conferinței de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,03 m/s
Fri
24
Sat
24
Sun
27
Mon
27
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău