Discuțiile cruciale care vor avea loc luni între Moscova și Washington au ca scop dezamorsarea tensiunilor după luni de îngrijorare în Occident că președintele rus Vladimir Putin ar putea lansa o incursiune pe teritoriul ucrainean asemănătoare celei din 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea.
Rusia respinge acuzațiile că se pregătește de o invazie a Ucrainei și, la rândul său, acuză Ucraina că a deplasat trupe spre regiunea Donbas, care este controlată de separatiști pro-ruși.
Putin a cerut, de asemenea, ca NATO să excludă continuarea extinderii sale spre est, inclusiv angajamentul de a nu accepta Ucraina în cadrul alianței.
Rusia susține că avansarea NATO îi amenință securitatea: de la sfârșitul Războiului Rece, multe foste state comuniste care au făcut parte din Uniunea Sovietică sau au fost strâns legate de aceasta s-au alăturat NATO.
Alianța militară occidentală a respins însă ideea că ar putea reprezenta o amenințare pentru Moscova și a catalogat afirmația drept absurdă.
Ucraina, fostă republică sovietică, este un aliat apropiat al NATO, dar nu este membru.
Mesaj ferm înaintea discuțiilor cu Rusia: SUA nu își retrag trupele din România și restul Europei de Est
-
08 Ianuarie 2022 14:49
Ambasadoarea Statelor Unite la NATO a respins vineri informațiile potrivit cărora SUA se pregătesc să ofere un număr redus de trupe în Europa de Est înainte de discuțiile de săptămâna viitoare cu Rusia privind tensiunile de la granița cu Ucraina, transmite sâmbătă DPA, citată de defenseromania.ro.
''Administrația nu pregătește opțiuni de retragere a forțelor din Europa de Est'', a declarat pe Twitter ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, după ce postul de televiziune NBC a relatat pentru prima dată că se iau în considerare modificări ale numărului de trupe în Polonia și în țările baltice, potrivit sursei citate.