Merkel: UE trebuie să încheie rapid după Brexit un acord de comerț liber cu Londra

  • 18 Octombrie 2019 10:07
Merkel: UE trebuie să încheie rapid după Brexit un acord de comerț liber cu Londra

Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie să încheie un acord de comerț liber cât mai rapid posibil după Brexit, a afirmat joi cancelarul german Angela Merkel, la câteva ore după anunțarea unui ''acord de divorț'' între Londra și blocul comunitar, transmite Reuters, preluat de AGERPRES.

''Există o diferență esențială față de perioada când era prim-ministru Theresa May. Atunci nu era clar cum vor arăta relațiile viitoare, dacă ar trebui să existe o aderare la uniunea vamală sau nu'', a declarat șefa executivului german într-o conferință de presă desfășurată la finalul primei zile a Consiliului European de toamnă de la Bruxelles.

''Acum este destul de clar că Marea Britanie va fi o țară terță și cu această țară terță trebuie să încheiem foarte rapid un acord de comerț liber'', a subliniat Merkel.

Ea a spus că liderii statelor UE nu s-au angajat în discuții despre ce s-ar întâmpla în cazul în care parlamentul de la Londra ar respinge acordul de Brexit încheiat pe ultima sută de metri de Regatul Unit și Uniunea Europeană.

''Acum se pune problema de a avea încredere că parlamentul britanic va lua decizia. Este un parlament vechi, experimentat și înțelept... Așadar nu am intrat în chestiuni de genul 'ce s-ar întâmpla dacă'. Este o decizie liberă a parlamentului britanic'', a explicat cancelarul german.

Liderii statelor UE, reuniți la Bruxelles, au aprobat joi noul acord privind Brexitul anunțat în cursul dimineții și au adoptat o declarație în acest sens.

"Suntem foarte aproape de sfârșitul procesului", a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în cadrul unei conferințe de presă, exprimându-și satisfacția pentru acest acord care permite evitarea "haosului" care ar fi un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

"Așteptăm acum votul celor două parlamente" (britanic și european), a spus el în cadrul summitului de la Bruxelles, în contextul în care votul din Camera Comunelor se anunță foarte nesigur.

Acordul convenit între Londra și Bruxelles prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieței unice europene, însă în interiorul sistemului vamal britanic, pentru a se evita reapariția unei frontiere între Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord și pentru a menține Acordul de pace din Vinerea Mare.

Camera Comunelor, care a respins de trei ori precedentul acord privind Brexitul încheiat de fostul premier Theresa May, va avea sâmbătă o reuniune extraordinară în cadrul căreia noul acord va fi supus la vot. Premierul conservator Boris Johnson le-a cerut deputaților să voteze documentul ce permite o retragere ordonată a Regatului Unit din UE pe 31 octombrie.

Dacă legislativul britanic aprobă documentul, va urma o perioadă de tranziție post-Brexit până la finele anului viitor, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra și Bruxelles pentru 1-2 ani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
0
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
1
Wed
0
Thu
0

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău