Merkel și Macron îndeamnă la o coordonare în cadrul UE cu privire la redeschiderea frontierelor

  • 19 Iunie 2021 13:55
Merkel și Macron îndeamnă la o coordonare în cadrul UE cu privire la redeschiderea frontierelor

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel țărilor membre ale Uniunii Europene să-și coordoneze politicile în privința redeschiderii frontierelor în contextul pandemiei de COVID-19 și să ia măsurile necesare împotriva noilor variante ale virusului, potrivit Reuters, citat de AGERPRES.

Macron a spus că țările UE ar trebui să manifeste vigilență pentru a nu permite propagarea noilor variante de coronavirus, adăugând că Uniunea Europeană urmărește evoluțiile din Marea Britanie, care a înregistrat o creștere accentuată a cazurilor raportate săptămânal de contaminare cu varianta Delta.

"Unele țări și-au redeschis frontierele mai devreme din motive legate de industria turismului, dar trebuie să fim atenți pentru a nu importa noile variante"', a declarat el într-o conferință de presă comuna cu Merkel, înainte de o cină de lucru la cancelaria din Berlin.

Angela Merkel a completat:"Nu putem acționa ca și cum coronavirusul s-ar fi sfârșit". "Măsuri de precauție sunt în continuare necesare, astfel încât să avem o vară cu multe libertăți, dacă nu chiar toate", a spus ea.

Referitor la relațiile Uniunii Europene cu Rusia, Merkel a declarat că blocul comunitar ar trebui să mențină dialogul cu Moscova, în pofida diferențelor majore în probleme de securitate și asupra conflictelor din Ucraina și Siria.

"Rusia este o mare provocare pentru noi, dar Rusia este și vecina continentală a Uniunii Europene și trebuie să ne asigurăm că toate atacurile hibrid (cibernetice) sunt oprite", a spus Merkel.

"Pe de alta parte, avem interesul să rămânem în dialog cu Rusia dacă dorim securitate și stabilitate în Uniunea Europeană, oricât de dificil ar fi aceasta", a insistat ea.

Cancelarul german a adăugat:"Cred că din moment ce președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește cu omologul său rus,Vladimir Putin, și poartă un dialog deschis, este important ca și noi de partea europeană să facem exact la fel".

În ceea ce privește economia UE, Emmanuel Macron a declarat că prioritară este relansarea, dar nu discuțiile despre regulile bugetare prevăzute în Pactul de stabilitate și creștere.

Președintele francez s-a aflat vineri seara în capitala Germaniei pe fondul eforturilor de pregătire a Consiliului European preconizat să se desfășoare în 24-25 iunie. A fost încă o ocazie pentru președintele francez de a se întâlni cu Angela Merkel, al cărei mandat se apropie de sfârșit și care nu mai va candida pentru un nou mandat de cancelar.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău