Merkel: Guvernul belarus trebuie să evite violența și să înceapă un dialog național cu opoziția

  • 18 August 2020 13:48
Merkel: Guvernul belarus trebuie să evite violența și să înceapă un dialog național cu opoziția

Cancelarul german Angela Merkel a discutat marți telefonic cu președintele rus Vladimir Putin despre situația din Belarus, afirmând clar că guvernul de la Minsk trebuie să evite utilizarea forței împotriva manifestanților pașnici, transmit Reuters și dpa, preluat de Agerpres.

''Cancelarul a subliniat că guvernul belarus trebuie să evite violența față de demonstranții pașnici, să elibereze imediat deținuții politici și să înceapă un dialog național cu opoziția și societatea pentru a depăși criza'', a declarat purtătorul de cuvânt al executivului german, Steffen Seibert.

În ultimele zile, zeci de mii de demonstranți au ieșit pe străzile din Minsk și din alte orașe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Aleksandr Lukașenko (65 de ani) în funcția de președinte, în scrutinul prezidențial din 9 august. Opoziția, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunțat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziției Svetlana Tihanovskaia doar 10%.

Poliția belarusă a intervenit violent împotriva protestatarilor, reținând mii dintre aceștia, dintre care mulți au declarat că au fost tratați necorespunzător sau chiar torturați în detenție.

Situația din Belarus va face și obiectul unui summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, care va avea loc miercuri, prin videoconferință.

Referitor la această reuniune, șefa diplomației spaniole Arancha Gonzalez Laya a afirmat marți că Uniunea Europeană ia în considerare impunerea unor sancțiuni individuale contra persoanelor din Belarus implicate în violențe și frauda electorală.

''Noi, în Europa, credem că este loc de sancțiuni, nu împotriva țării sau cetățenilor ei, ci contra indivizilor care au instigat la violență sau la fraudarea procesului electoral'', a declarat ea pentru postul de radio Onda Cero.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău