Merkel afirmă că a încercat în zadar la final de mandat să-și convingă partenerii europeni să discute cu Putin

  • 24 Noiembrie 2022 17:19
Merkel afirmă că a încercat în zadar la final de mandat să-și convingă partenerii europeni să discute cu Putin

Fostul cancelar german Angela Merkel a dezvăluit că spre finalul ultimului său mandat a încercat să-și convingă partenerii europeni asupra necesității de a găsi un format european adecvat pentru a discuta cu președintele rus Vladimir Putin despre Ucraina, dar și-a dat seama că nu avea sorți de izbândă, întrucât la acel moment nu prea mai avea influență, relatează Agerpres.

Merkel a mărturisit acest lucru într-un interviu publicat joi de săptămânalul german Der Spiegel. Ea menționează că a avut această inițiativă întrucât Protocolul de la Minsk, semnat în 2014 de Rusia, Ucraina și provinciile Donețk și Lugansk pentru soluționarea conflictului din aceste regiuni separatiste proruse devenise perimat.

''Acordul de la Minsk a rămas neaplicat. În vara lui 2021, după ce președinții (american și rus) Biden și Putin s-au întâlnit, eu am dorit să stabilesc un format de dezbatere european independent cu Putin și cu (președintele francez) Emmanuel Macron în Consiliul UE'', rememorează Merkel.

''Unele persoane au ridicat obiecții, iar eu nu mai aveam forțe să mă impun pentru că toți știau că în toamnă nu voi mai fi'' cancelar, a remarcat ea atunci.

Angela Merkel își mai amintește că în discuțiile avute la acea vreme cu alți lideri ai statelor UE le-a cerut explicații. ''De ce nu intervii? Hai, spune ceva! Unul mi-a spus: este prea mult pentru mine. Altul doar a ridicat din umeri (spunând): asta trebuie să o facă cei mari'', relatează Merkel din discuțiile avute în Consiliul European.

Ea asigură că, dacă în septembrie 2021 ar mai fi candidat încă o dată la alegerile federale germane, ar fi insistat mai mult pe acest subiect.

Merkel a remarcat aceeași senzație de neputință și la ultima sa întâlnire cu Putin la Kremlin, unde venise într-o vizită de rămas bun înainte de a părăsi postul de cancelar. ''Senzația a fost foarte clară: în ce privește puterea, ești terminată'', a constatat cu amărăciune fosta șefă a guvernului de la Berlin, care, după patru mandate în acest post, a ales să se retragă din viața politică.

''Pentru Putin contează doar puterea'', a observat Merkel, care a mai spus despre acel episod că, deși se aștepta să se întâlnească cu Putin doar între patru ochi, acesta a venit la întâlnire însoțit de ministrul său de externe Serghei Lavrov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău