Merkel: O serie de țări din Uniunea Europeană ar putea accepta mai mulți refugiați
-
12 Februarie 2016 18:34
Cancelarul federal german Angela Merkel a declarat vineri, 12 februarie, că un grup de țări din UE ar putea accepta să li se repartizeze mai mulți refugiați decât a fost prevăzut până acum în schimbul amplificării de către Turcia a eforturilor împotriva migrației ilegale, informează AFP.Aceste țări, care nu au fost enumerate de Merkel, se vor reuni cu Turcia în…
Cancelarul federal german Angela Merkel a declarat vineri, 12 februarie, că un grup de țări din UE ar putea accepta să li se repartizeze mai mulți refugiați decât a fost prevăzut până acum în schimbul amplificării de către Turcia a eforturilor împotriva migrației ilegale, informează AFP.
Aceste țări, care nu au fost enumerate de Merkel, se vor reuni cu Turcia în marja viitorului summit al liderilor europeni, care va avea loc la Bruxelles în perioada 18-19 februarie și care se va axa pe afluxul fără precedent (după 1945) de imigranți în Europa.
'Există un grup de țări' din UE 'care s-ar putea declara gata să accepte, în mod benevol, încă un contingent de refugiați' pe teritoriul lor, a declarat Merkel în timpul unei conferințe de presă susținute după întrevederea pe care a avut-o la Berlin cu omologul său polonez Beata Szydlo.
Până acum țările din UE au acceptat vara trecută, cu mare greutate, să-și repartizeze între ele 160.000 migranți sosiți în Grecia și Italia. În schimbul acestui lucru ar fi, însă, necesar ca, înainte de aceasta, Turcia să facă tot posibilul pentru 'a limita sau, pentru cei mai mulți, a împiedica migrația ilegală' a refugiaților spre teritoriul UE, a precizat Merkel.
Cancelarul federal german a lăsat, de asemenea, să se înțeleagă că acest grup ar putea ajuta financiar Turcia în primirea de refugiați, oferindu-i mai mult de cele 3 miliarde de euro care au fost deja deblocate de UE.
Confruntată cu imposibilitatea de a ajunge la un consens european global asupra unui mecanism durabil privind repartizarea de refugiați, Merkel încearcă de mai multe săptămâni să ralieze cel puțin un grup de state, pe care mass-media le-a supranumit 'coaliția de voluntari', cauzei sale.
Cancelarul federal se află sub o mare presiune politică la ea în țară, în condițiile în care afluxul record, de peste un milion de refugiați, înregistrat anul trecut în Germania a suscitat critici împotriva sa, atât în cadrul opiniei publice, cât și al propriului său partid conservator.
În decembrie, în marja ultimului summit european, Germania a reunit deja la Ambasada Austriei de la Bruxelles mai mulți posibili membri ai acestei viitoare 'coaliții'. La acea dată, în afară de Germania, era vorba de Austria, Belgia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, Olanda și Suedia.
În orice caz, Polonia nu va face parte din această coaliție. 'Un mecanism fix de repartizare' a refugiaților între țările UE 'nu este acceptabil', a declarat premierul polonez la Berlin, în timpul conferinței de presă. Într-un interviu publicat în aceeași zi de cotidianul Bild, Szydlo a mers și mai departe și a cerut 'o schimbare de direcție' în politica de deschidere către refugiați în Europa, politică pe care o promovează cancelarul federal al Germaniei.