Mercenarii ruși Wagner mor pe capete în Ucraina. Compania face recrutări din închisori, dar mulți deținuți refuză

  • 20 Septembrie 2022 09:22
Mercenarii ruși Wagner mor pe capete în Ucraina. Compania face recrutări din închisori, dar mulți deținuți refuză

Grupul de mercenari Wagner, companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnați pentru a lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulți refuză să se alăture, a declarat luni un înalt oficial al apărării americane, transmite Agerpres, care citează Reuters.

"Informațiile noastre indică faptul că Wagner suferă pierderi mari în Ucraina, în special și în mod deloc surprinzător în rândul luptătorilor tineri și fără experiență", a declarat oficialul american, sub protecția anonimatului.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni Grupului Wagner, pe care îl acuză de operațiuni clandestine în numele Kremlinului.

Președintele Vladimir Putin a declarat că grupul nu reprezintă statul rus, iar contractorii militari privați au dreptul de a lucra oriunde în lume atât timp cât nu încalcă legea rusă.

Oficialul american a făcut referire la clipuri video recente care circulă pe rețelele de socializare în care pare că Evgheni Prigojin (despre care Trezoreria americană și Uniunea Europeană susțin că are legătură cu Grupul Wagner) încearcă să recruteze prizonieri. În aceste clipuri Prigojin pare să încerce să recruteze prizonieri ruși, dar și tadjici, belaruși și armeni. Reuters nu a verificat independent aceste clipuri video difuzate de rețelele sociale.

Mercenarii Wagner au fost acuzați de organizațiile pentru drepturile omului și de guvernul ucrainean că au comis crime de război în Siria și în estul Ucrainei începând cu 2014.

Rusia a suferit între 70.000 și 80.000 de victime în Ucraina

În luna iulie, serviciile de informațiile militare britanice au declarat că Rusia a folosit luptătorii Wagner pentru a-și consolida forțele din prima linie în conflictul din Ucraina.

Rusia a suferit între 70.000 și 80.000 de victime, ucise sau rănite, de la începerea invaziei sale în Ucraina în luna februarie, a declarat Pentagonul luna trecută.

Ucraina și-a extins luni controlul asupra teritoriul recent recucerit, pe măsură ce trupele sale mărșăluiesc spre est în zonele abandonate de Rusia, deschizând calea unui potențial atac asupra forțelor de ocupație din regiunea Donbas. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău