Mercenari ruși din grupul Wagner ar fi ajuns în Venezuela pentru a-l apăra pe Maduro

  • 29 Ianuarie 2019 15:24
Mercenari ruși din grupul Wagner ar fi ajuns în Venezuela pentru a-l apăra pe Maduro

Rusia ar fi trimis mercenari din grupul CMP Wagner în Venezuela, pentru a-i asigura „protecție fizică” lui Nicolas Maduro. Cel puțin asta susține Evgheni Șabaev, atamanul (liderul) organizației paramilitare cazace Khovrino, cu legături la vârful Ministerului rus de Apărare, scrie Digi24.ro.

Evgheni Șabaev a declarat că grupului Wagner i s-ar fi ordonat să „organizeze cât mai repede o trupă de mercenari care să asigure paza celor mai importante personalități publice” din Venezuela, relatează Lenta.ru, potrivit sursei citate.

Mercenarii ar fi aterizat la bordul a două avioane charter la Havana, capitala Cubei, de unde au luat un zbor, pe 22 ianuarie, spre Caracas.

Această informație vine acum să completeze o știre din mai 2018, pe fondul alegerilor prezidențiale din Venezuela, câștigate de Nicolas Maduro și catalogate drept ilegitime de o largă parte a comunității internaționale. Chiar în pragul alegerilor, un alt lider de organizație paramilitară declara că o garnitură de mercenari Wagner ajunsese la Caracas, subliniază Jamestown Foundation într-o analiză. Circa 400 de mercenari ar fi activat atunci în Venezuela, conform Focus.ua.

Ministerul Apărării din Rusia a respins aceste declarații, iar purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a afirmat inițial că nu are „nicio informație” în acest sens, pentru a adăuga apoi că probabil este „o altă farsă”, potrivit Rosbalt.

Zborul

Pe 25 ianuarie, Mitia Aleșkovski, co-fondatorul fundației de proiecte sociale Nuzhna Pomosh și directorul publicației de cercetare pe Internet Takiye Dela, a precizat că urmărise avionul în care s-ar fi aflat mercenarii Wagner.

Conform acestuia, pe 19 ianuarie un avion Ilyushin Il-96-300, operat de Rossiya Airlines, a zburat de la Moscova cu direcția Dakar, unde a rămas timp de două zile. Din Dakar, avionul a plecat apoi către Ciudad del Este, în Paraguay, iar de acolo mercenarii ar fi demarat spre Havana, având ca destinație Caracas. Zborul respectiv poate fi verificat pe Flightradar24.com.

Grupul CMP Wagner ar avea legături, printr-o rețea de interpuși, cu Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”. 

Prigozhin a fost implicat și în scandalul privind campania și alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Tot de numele grupului Wagner se leagă și moartea a trei jurnaliști ruși în Republica Centrafricană, în 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău