MEMORIU | Libertatea presei în R. Moldova este într-o degradare continuă și a atins cote alarmante
-
03 Mai 2019 14:40
Libertatea presei în R. Moldova este într-o degradare continuă și a atins cote alarmante.
Breasla jurnalistică a devenit și mai divizată, iar în ultima perioadă este tot mai vizibilă concentrarea mass-media și controlul politic asupra unor instituții media, arată un Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova, lansat astăzi la Chișinău.
În ultimul an, securitatea jurnaliștilor în Rep. Moldova este tot mai vulnerabilă: au crescut cazurile de agresiune fizică și morală față de jurnaliști, iar reprezentanții mass-media nu au avut acces la mai multe evenimente publice. Accesul dificil la informație este una dintre problemele pe care le reclamă cel mai des jurnaliștii, în special cei de investigație. O altă problemă a presei din Rep. Moldova este monopolizarea pieței de publicitate.
Peisajul mediatic de la Chișinău este dominat de un număr mare de instituții de presă ce aparțin sau sunt controlate de politicieni, beneficiind de „protecția” și susținerea financiară a acestora. Experții mass-media se arată îngrijorați și de situația alarmantă a presei locale, care riscă să dispară din cauza lipsei de finanțare, atenționează directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.
La nivel legislativ, experții media atrag atenția că Parlamentul nu a votat în lectură finală amendamentele la Legea cu privire la accesul la informație, considerate prioritare în comunitatea media. Deși guvernanții au promis să adopte mai multe amendamente la legi ce vizează mass-media, au mai rămas la etapa de proiect Legea privind publicitatea, care a fost votată doar în prima lectură, Legea cu privire la măsurile de susținere a publicațiilor periodice de importanță socială, alte proiecte de legi privind oferirea de facilități fiscale pentru producția media autohtonă.
Tot astăzi, la Chișinău jurnaliștii au organizat în fața clădirii Legislativului un flash mob, intitulat „Inamicii presei”. Participanții la acțiune au adus mai multe pancarte cu politicieni din Rep. Moldova care au agresat verbal sau fizic ziariști, au manifestat un comportament intolerant și au avut atitudini ostile față de reprezentanții presei.