MEMORIAL BASARABEAN | Publicistul Gheorghe Mârzencu:  Armata din Pădure – o pagină strălucită a rezistenței armate basarabene, descoperită recent în arhive (Audio)

  • 14 Martie 2022 11:00
0%
00:00:00
00:00:00

O pagină inedită în istoria Basarabiei ce relatează despre rezistența armată a locuitorilor împotriva regimului comunist, o descoperă în arhivele  R. Moldova publicistul și istoricul Gheorghe Mârzencu. Timp de câțiva ani, scriitorul cercetează documentele și constată că o organizație de rezistență a existat în perioada anilor 1944-1954, mai mulți membri fiind răpuși de gloanțele securității:

“A fost practic cea mai longevivă organizație de rezistență armată antisovietică. Am putea vedea două etape în activitatea acesteia – din 1944 până la momentul deportărilor. Iar după iulie 1949 această organizație a crescut simțitor și a devenit cel mai combativ grup de rezistență din Basarabia, mai activând încă 5 ani. Pe parcurs, mulți membri au fost arestați, judecați, condamnați la moarte, la 25 ani de detenție, etc. Cei care rămâneau luptau mai departe”, menționează  istoricul.

Gheorghe Mârzencu afirmă că a adunat circa 16 dosare ale diferitor luptători, întocmite în diferiți ani, astfel a putut crea o imagine integrală a activității acestei organizații antisovietice, numită de locuitorii satelor din împrejurimi Armata din Pădure:

“Nu s-a știut despre această organizație, deoarece au fost mai mulți luptători, în diferite termene arestați. Am adunat circa 16 dosare ale acestor luptători, care au format un tablou integru. În cadrul organizației s-au dat lupte de foc adevărate, cu trupele securității. Ei erau înarmați cu arme adevărate germane, sovietice, puști de vânătoare, pistoale, care și cum putea. Fiecare era înarmat și ținea tot timpul arma în mâini, gata de luptă. Acest lucru mi l-a spus doamna Ana Gălescu, de la Gălești, care trăiește și astăzi, ultima luptătoare din această organizație. Ea spunea că de câte ori veneau pe la ei acasă – și soțul ei era membru – toți erau cu armele gata de luptă”, relatează cercetătorul.

Trei membri ai acestei organizației au murit în diferite perioade, în luptele cu trupele securității, afirmă Gheorghe Mârzencu:

“Nicolae Cheptene, din Recea – la 23 aprilie 1950 a fost împușcat între satele Greblești și Chirianca într-o luptă împotriva trupelor securității. Este eroul nostru! În acea luptă tovarășul său, Spiridon Magari a fost prins, judecat și condamnat la moarte. Însă pentru că tocmai atunci se anulase pedeapsa cu moartea, a primit 20 de ani de muncă silnică.

Alt erou care a căzut cu arma în mâini, în luptă cu securiștii, în noaptea de 27 spre 28 septembrie, în 1951, a fost Afanasie Magari, din Recea, unul din conducătorii acestei organizații. La el au fost găsite o carabină germană și un pistol, 60 de cartușe de luptă pe care le purta pentru apărare.

Și al treilea erou, din această organizație, care a murit în lupte este Gavriil Andronache din Zubrești. La 18 august 1953, împreună cu Gavriil Botnari și Mina Cogan din Greblești, la marginea Zubreștilor au susținut o luptă inegală, de asemenea, cu trupele securității, în care, Gavriil Andronache a căzut și el cu moarte de erou. Iată aceștia sunt trei martiri ai neamului, care au luptat cu arma în mâini pentru apărarea libertăților noastre, ei merită să fie cinstiți de urmașii lor, să li se ridice monumente, alte însemne”, menționează Gheorghe Mârzencu.

Mai multe detalii despre Armata din Pădure, luptele desfășurate, descendenții eroilor, aflați din fișierul audio.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
7
Mon
6
Tue
4
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău