Memorial Basarabean | Magda Duțu, TRNB: „A fost deosebit de complicat să lucrăm asupra scenariului, deoarece asta însemna să treci prin tot calvarul prin care a trecut Ion Moraru în gulagul sovietic” (Audio)

  • 23 Octombrie 17:02
0%
00:00:00
00:00:00

A devenit deja o tradiție, ca reprezentanții Teatrului Național Radiofonic București (TNRB), care au venit la ediția Reuniunii Teatrelor Naționale de la Chișinău din această toamnă cu 9 spectacole, să prezinte și o premieră, montată după viețile unor personalități basarabene.    

Împreună cu Magda Duțu, Ion-Costin Manoliu, Mirela Georgescu, Patricia Prundea, Milica Creiniceanu de la TNRB, care au fost oaspeții emisiunii Memorial Basarabean, am discutat despre premiera prezentată în această toamnă la Chișinău - spectacolul, montat după memoriile fostului deținut politic din Basarabia, Ion Moraru, proiectul fiind inițiat de către directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.

„A fost deosebit de complicat să lucrăm asupra scenariului, deoarece asta însemna să treci prin tot calvarul prin care a trecut Ion Moraru în gulagul sovietic, a menționat scenarista și coordonatoarea de proiect, Magda Duțu, susținută de colegii săi.

La momentul anexării Basarabiei în 1944, Ion Moraru, un tânăr înflăcărat de idealul unității neamului, a creat, împreună cu colegii săi, organizația ilegalistă, Sabia Dreptății, fapt pentru care a fost condamnt la ani grei de închisoare comunistă. Trăirile și experiențele sale, de la momentul anexării Basarabiei, până la cele mai dure experiențe suferite în gulag, unde soarta deținuților atârna de un fir de păr, au fost transpuse într-un serial radiofonic, format din următoarele părți -  “Pustiirea”, “Sabia dreptății”, “Treptele Infernului” și “Fata cu miros de busuioc”. Spectacolul a fost creat, ca și în alte cazuri, de o echipă mixtă de actori, de pe ambele maluri ale Prutului. Regia artistică a fost asigurată de către directorul artistic al Teatrului “Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.

În cadrul emisiunii, invitații au relatat și despre alte două spectacole radiofonice, întâmpinate cu deosebită căldură de publicul de la Chișinău, “Copilul din sufletul meu”, “Neteama de moarte”. Acestea sunt dedicate uneia dintre cele mai importante figuri ale literaturii contemporane din România, Ana Blandiana. Piesele radiofonice au fost inspirate din viața și opera scriitoarei, marcată de lupte interioare și sociale, fiind o mărturie a rezistenței și curajului său.

Scenaristul Costin Manoliu a subliniat că Ana Blandiana, interzisă chiar de la prima poezie, din cauza tatălui său, preot, condamnat de regimul comunist,  nu doar că a devenit un poet de marcă, dar și un simbol al conștiinței civice și al implicării sociale și politice. Lupta ei împotriva nedreptăților și pentru memoria victimelor comunismului a fost marcată și de inițierea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, împreună cu soțul ei, Romulus Rusan.

Scenariul radiofonic al pieselor dedicate poetei Ana Blandiana a fost realizat de Ion-Costin Manoliu, iar regia artistică asigurată de Nicolae Mărgineanu. Spectacolele au fost realizate cu participarea scriitoarei Ana Blandiana. Poeta a fost prezentă și la audiția spectacolelor în cadrul Repuniunii Teatrelor Naționale de la Chișținău din această toamnă, în cadrul cărora a susținut un dialog și a fost primită cu mult suflet de către public.

Spectacolele Teatrului Radiofonic București, prezentate la Chișinău, vor fi încărcate pe site-ul teatrului radiofonic, eteatru.ro, unde vor fi accesibile pentru toți doritorii, a menționat coordonatoarea de proiect, scenarista Magda Duțu.

Mai multe detalii puteți afla audiind emisiunea Memorial Basarabean, cu participarea membrilor Teatrului Radiofonic Național București, Magda Duțu, Ion-Costin Manoliu, Mirela Georgescu, Patricia Prundea, Milica Creiniceanu pe care o puteți accesa în file-ul audio atașat fotografiei ce însoțește acest articol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
7
Mon
6
Tue
4
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău