Memorial Basarabean | Istoricul român Nicolae Mihai: Sub acoperirea unor chestiuni de estetică, de reamenajare a peisajului urban, să nu uităm de urmele memoriale - care uneori sunt incomode

  • 18 Septembrie 2022 10:28
0%
00:00:00
00:00:00

Istoricii, alături de întreaga societate, trebuie să aibă grijă de păstrarea memoriei, care contribuie și la conservarea identității unei societăți, prin diferite acțiuni de comemorare a personalităților, a evenimentelor ce au avut o importanță majoră pentru acea comunitate.

Adeseori, așa cum s-a întâmplat în societățile post-comuniste, lanțul este rupt și multe evenimente sunt trecute sub tăcere sau uitate, sub influenta factorului politic, din cauza fricii care mai persistă sau din alte motive, a menționat istoricul român de la Institutul de Cercetări Socio-Umane, “C.S. Nicolăescu-Plopșor”,  al Academiei Române din Craiova,  Nicolae Mihai, în cadrul Congresului Național al Istoricilor de la Alba Iulia:

 “Raportul dintre istorie, memorie și uitare ar trebui să se producă natural, să fie ferit de deformări, de intervenții ale politicului, de aliniamente, comandamente ideologice, să țină cont de faptul că există o funcție naturală a memoriei în comunitățile tradiționale. Există și o funcție civică a acestei memorii și în spațiul urban, există o memorie națională, ce trebuie înțeleasă ca o comunitate a tuturor cetățenilor și toate acestea se întrepătrund. Memoria este ceea ce rămâne, ceea ce nu se uită, ceea ce se amintește și continuă să se amintească.

În această funcționare a memoriei, pe care o pot explica mai bine psihologii, sunt lucruri care se uită. Niște experiențe traumatizante care sunt puse în sertare și care pot reveni ulterior, sau care  pot fi depășite mai ușor cu o asistență specializată.

Există însă o uitare instrumentalizată, care intervine de la nivel oficial, de la nivelul statului, a unor regimuri politice în anumite momente istorice, care încearcă să inducă în eroare. Și atunci această  memorie a unui eveniment istoric începe să funcționeze dual, la nivel de memorie oficială, instrumental și la nivel de memorie care se păstrează firesc, dar la nivel de familie. Noi cunoaștem aceste lucruri din analiza pe spațiile unde au funcționat regimurile totalitare, dictatoriale,  fie că vorbim de URSS sau de regimurile din America de Sud”, susține istoricul român.

Referindu-se la un caz separat, cel al foametei din 1946-47 din Basarabia, care mai este cumva trecută sub tăcere de societate, (abia în acest an fiind adoptată o zi de comemorare a victimelor foametei și de reabilitare a lor ca victime ale regimului totalitar), istoricul a menționat că e nevoie ca societatea să întreprindă mai multe acțiuni pentru a scoate acele evenimente din sertarele uitării, voite sau involuntare, impuse de durerea traumei celor ce au trecut prin acele evenimente.

Interviul cu Nicolae Mihai a fost realizat în perioada lucrărilor secțiunii Istorie, Traumă și Memorie Intergenerațională, din cadrul Congresului Național al Istoricilor, de la Alba Iulia ( 8-11 septembrie curent).

La Congresul dedicat împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari, au participat peste 640 de specialiști, dintre care mai mulți istorici din Basarabia, printre care rectorul USM, Igor Șarov, președintele Institutului de istorie al Academiei de științe Gheorghe Cojocaru, istoricii Andrei Eșanu și Valentina Eșanu, Anatol Petrencu, Gheorghe Negru, Ion Xenofontov, Vlad Mischevca, Virgiliu Bîrlădeanu, Lidia Pădureac și alții.

Vicepreședintele Academiei Române, Victor Spinei, a semnalat  în cadrul Congresului mai multe probleme ale istoriografiei române moderne, printre care lipsa de susținere a cercetărilor în domeniul istoriei, procentul mic de PIB oferit acestui domeniu, lipsa de prezență a lucrărilor de istorie a românilor pe arena internațională.

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov  a propus ca următorul Congres Național al Istoricilor să se desfășoare la Chișinău, inițiativă întâmpinată cu aplauze de către participanții la eveniment.

În cadrul ediției actuale puteți audia un interviu cu Academicianul Andrei Eșanu, prezent la  Congres cu mai multe comunicări.

Acestea și alte detalii le puteți afla din emisiunea Memorial Basarabean, accesând fișierul audio de pe această pagină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău