Istoricul Răzvan Pop: Aproape toate orașele și satele din lumea aceasta au o poveste a lor - dacă nu o cunoști, nu ai repere (AUDIO)

  • 07 Ianuarie 2023 12:46
0%
00:00:00
00:00:00

Identitatea unei comunități, adică istoria ei, este una din fundațiile acesteia - consideră managerul bibliotecii județene “Astra” din Sibiu, Răzvan Pop, conferențiar la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Despre posibilitățile de cercetare și colaborare în domeniul istoriei, el a discutat cu colegi de la Facultatea de Istorie a USM, aflându-se recent la Chișinău într-o vizită, organizată de ICR “M. Eminescu”, din Chișinău.

Răzvan Pop este un pasionat al istoriei Sibiului, fiind și autorul unui podcast la această temă. Descoperirea paginilor propriei localități este și una din cele mai simple modalități de transmitere a identității către generațiile viitoare, consideră istoricul sibian:

Identitatea de comunitate este practic una din fundațiile unei comunități. Dacă tu nu-ți înțelegi istoria - mai ales dacă ai o istorie, iar astăzi aproape toate orașele, satele din lumea aceasta au o poveste a lor, iar dacă nu o cunoști, nu ai repere! Partea fericită este că, cu cât începi să cunoști, descoperi mai multe lucruri. Iar o poveste a comunității înseamnă mai multe - înseamnă clădirile, orașul și apoi mergem evident și pe zona antropologică, culturală - a miturilor, poveștilor, a amintirilor, a memoriei locale. Or, toate acestea adunate, îți creează acea imagine, cu care te identifici. Este important acest aspect al studiului istoriei, pentru că este cel mai simplu a-l transmite generațiilor viitoare. Acei copii care încep de mici să învețe despre orașul lor, despre satul lor, își dezvoltă și continuă acea identitate, ceea ce este foarte important, cred”, a menționat Răzvan Pop.

Profesorul de la Sibiu, Răzvan Pop, a vorbit despre conexiunile istorice dintre Basarabia și Transilvania, a relatat despre preocupările sale cu privire la cercetarea istoriei locale. Unul din reperele culturale ale României, un important element identitar, este enciclopedia României, care “s-a gândit, s-a scris, s-a publicat” la Sibiu, la sf. sec XIX - înc. sec. XX, mai relatează istoricul. Cele trei volume ale acestei “cărți de căpătâi a societății de azi” aparțin patrimoniului bibliotecii județene “Astra”, din Sibiu. Răzvan Pop ne împărtășește bucuria că acum enciclopedia este digitalizată și poate fi găsită și on-line, la adresa www.enciclopediaromâniei.eu.

Mai multe detalii puteți afla audiind interviul cu istoricul Răzvan Pop, difuzat în cadrul emisiunii Memorial Basarabean, pe care-l găsiți în fișierul audio.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău