Memorial Basarabean. Istoricul Maria Zinovii: De asemenea Vagoane ale Memoriei avem nevoie în fiecare localitate

  • 13 August 2023 09:20
0%
00:00:00
00:00:00

Un muzeu în aer liber, care prezintă două vagoane vechi, asemănătoare celor în care au fost deportați în iunie 1949 zeci de mii de cetățeni din Basarabia, s-au aflat în perioada iunie-iulie curent în fața Guvernului Republicii Moldova. În interiorul vagoanelor au fost expuse obiecte ce au aparținut represaților, documente de arhivă, fotografii, cărți, monografii la temă, și se derula filmul documentar al Leontinei Vatamanu „Siberia din oase”. Ediția actuală a emisiunii Memorial Basarabean este dedicată acestui eveniment.

Muzeul a avut zilnic sute de vizitatori, inclusiv zeci de copii, ceea ce e important pentru cunoașterea trecutului și schimbarea mentalității cetățenilor, a declarat pentru Memorial Basarabean doctorul în istorie, șefa de secție la Arhiva Națională, Maria Zinovii, care a venit pentru a fi de folos vizitatorilor muzeului și a le răspunde la întrebări. Maria Zinovii: 

„E foarte important ca simplii cetățeni să poată cunoaște mai bine aceste pagini ale istoriei. E minunat că aici, la vagoanele memoriei vin zilnic mulți copii. Azi au venit cred, mai mult de 50 de copii, împreună cu părinții și bunicii lor. M-a impresionat faptul că unii dintre ei sunt destul de bine informați despre acele evenimente tragice, cunosc detalii despre străbuneii lor, care au fost deportați... Au venit și mulți oameni în vârstă aici, unii au plâns împreună cu noi, amintindu-și cum au fost ei înșiși deportați în asemenea vagoane cu părinții lor. Au fost însă și unii care ne-au înjurat, ne-au învinuit că ceea ce spunem nu e adevărat. Dar lumea vine și credem că acesta e doar un început și că asemenea evenimente ar trebui organizate și în diferite localități ale Republicii Moldova”, a menționat Maria Zinovii de la Arhiva Națională.

Doctorul în istorie, Ivan Duminică, consideră că este o datorie morală a istoricilor să le relateze cetățenilor despre acele evenimente și chiar să plece în diferite localități în acest scop. Istoricul menționează că în câteva zile au fost adunate sute de opinii ale vizitatorilor acestui muzeu improvizat. Oamenii spun că sunt foarte impresionați de cele văzute și mulți află pentru prima oară atâtea detalii despre deportări. 

Memorial Basarabean. Istoricul Maria Zinovii: De asemenea Vagoane ale Memoriei avem nevoie în fiecare localitate

Ivan Duminică, care este specialist în istoria minorităților bulgare și găgăuze, menționează că în vara anului 1949 au fost represați circa 3000 bulgari - primari, preoți, învățători: 

„Când au venit sovieticii, în 1940, bulgarii chiar i-au așteptat. Dar atunci când au început să-i represeze pe primari, preoți, învățători, ei și-au schimbat total atitudinea. Bulgarii îi știau pe rușii din perioada țaristă - anume atunci aceștia au venit pe pământurile Basarabiei. Dar, spre uimirea lor, în 40 venit niște ruși cu stele roșii, care au început să împuște în biserici. Iar noi știm că bulgarii au emigrat din Bulgaria tocmai din cauza represiunilor religioase - atunci, în a doua jumătate a sec. XVIII-prima jum a sec. XIX nu li se permitea să-și construiască biserici. Și iată vin sovieticii, care fac exact ceea ce au făcut turcii - au repetat politica otomană în Balcani. Plus, bulgarul e țăran, e legat de pământ, iar sovieticii le spun - acest pământ e al statului! Care putea fi atitudinea bulgarului față de sovietici?”, menționează istoricul Ivan Duminică. 

Ivan Tcacenco, este unul dintre sutele de vizitatori ai Vagoanelor Memoriei. El ne-a relatat că a revenit la baștină cu un an în urmă. A locuit și a lucrat în Siberia timp de aproape 40 de ani, după absolvirea studiilor, fiind originar din Republica Moldova. Activând în cadrul “Asociației băștinașilor basarabeni din Tiumeni”, a avut ocazia  că cunoască mai mulți foști deportați și a văzut suferințele lor. Cazul preotului Leontie Calmâc i-a rămas adânc în suflet. Acesta a locuit într-o suburbie a orașului Tiumen și, spre deosebire de ceilalți, nu a fost lăsat să revină în Moldova, găsindu-și sfârșitul în Siberia:

„Până în ziua de azi îi caut urmele și nu pot afla de unde este originar. M-am adresat și la Arhivă și la fețele bisericești - nimeni nu-mi poate spune nimic despre el. Am luat cu mine o Biblie a acestui preot, care a ajuns la mine cu puțin timp după decesul lui - o carte veche, ce are pe câmpuri multe notițe. Anume călăuzit de această Biblie, am aflat multe lucururi despre viața lui, gânduri ale preotului și îndrumări duhovnicești. M-ași bucura dacă cineva din Republica Moldova m-ar ajuta să găsesc ceva informație despre acest om deosebit”, a menționat pensionarul Ivan Tcacenco.  

Mai multe detalii puteți afla din cadrul emisiunii Memorial Basarabean, dedicată victimelor represiunilor comuniste, în memeoria cărora au fost instalate vagoanele din Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit oficialităților, asemenea vagoane, sau alte asemenea expoziții, ar fi necesare și în alte localități ale Republicii Moldova, pntru ca oamenii să cunoască adevărul despre propria istorie.

 

Pentru a audia emisiunea faceți clic pe imagine.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău