MEMORIAL BASARABEAN | Istoricul Ioan Bolovan: Doar prin perpetuarea memoriei istorice putem ajunge respectați de către națiunile lumii, având dreptul la viitor! (AUDIO)

  • 01 Octombrie 2022 12:03
0%
00:00:00
00:00:00

Una din modalitățile de perpetuare a unui neam în istorie, este cunoașterea și asumarea trecutului, consideră istoricul român, director al Institutului de Istorie, “G. Barițiu” al Academiei Române, Ioan Bolovan, în cadrul Congresului Istoricilor ce s-a desfășurat în septembrie la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia și la care au participat masiv istorici de la Chișinău.

Invitatul emisiunii Memorial Basarabean, de la Radio Chișinău, a specificat că e nevoie de importante eforturi de susinere a istoriei ca disciplină de studiu, ca domeniu de cercetare, de editare de carte și diseminare a infomației din acest domeniu în societate:

Recent, participând la Congresul Mondial de Istorie, desfășurat la Poznan, am văzut în piața publică a orașului un panou mare, care prefața o expoziție organizată de Arghivele Naționale ale Poloniei, pe care era reprodus un citat din mareșalul Pilsudski - fost premier și important om politic al polonezilor. El spunea cam așa: națiunile care nu-și respectă trecutul, nu merită respectul contemporanilor și nu au dreptul la viitor.

Cred că și noi, românii,  prin publicarea de cărți, organizarea de conferințe, expoziții, prin manualele de istorie și printr-un statut privilegiat, ași spune, al istoriei ca disciplină în planurile de învățământ, suntem datori să realizăm această perpetuare a trecutului, a memoriei istorice. Care să ne permită să fim respectați de către națiunile lumii în prezent și să avem dreptul la viitor”,  a menționat Ioan Bolovan.

Istoricul remarcă, în acest sens, noile apariții ale editurii Școala Ardeleană, din Cluj-Napoca, care publică de ani de zile colecții importante privind istoria națională, fiind printre primele edituri ale României în acest sens. Astfel, istoricul Ioan Bolovan a remarcat cele opt volume de sinteză Construind Unirea cea Mare, apărute în colecția Centenar, la această editură. Colecția însumează documente și  materiale relevante - de la unirea medievală a lui Mihai Viteazul, la unirea modernă din timpul lui A. I. Cuza și la Unirea cea Mare din 1918.

 Ioan Bolovan a apreciat noua ediție a cărții Istoria, adevărul și miturile, semnată de președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, mult lărgită și completată cu documente noi, descoperite în arhive din țară și de peste hotare. În acest volum autorul demonstrează că elitele feudale, politice române, au fost vizibile și prezente în viața instituțională a voievodatului Transilvaniei - până când regii maghiari, prin măsuri introduse treptat, au reuțit să le elimine din acea instituție, care în epoca modernă se va numi Parlament.

Un nou volum, recomandat de invitatul emisiunii, este cartea profesorului, membru-corespondent al Academiei Române, Vasile Pușcaș - Istoria din cotidian.  Autorul fiind cunoscut prin lucrările de istorie a relațiilor internaționale, noul său volum reprezintă o culegere de articole, eseuri, cu tematică variată, adresată atât istoricilor, cât și publicului larg.

Avram Iancu - o viață de erou - este o carte scrisă de reputatul istoric Silviu Dragomir, editată pentru prima oară după moartea autorului, în 1965. Istoricii Ioan Bolovan și Sorin Șipoș au restituit, după manuscrisele aflate în arhive, textul inițial al lui Silviu Dragomir. Autorul, care a murit în 1962 nu a apucat să-și vadă cartea publicată, iar ediția postumă din 1965 a fost destul de mult alterată de cenzura comunistă. Lucrând după cele cinci manuscrise descoperite în arhivele din Deva, am reușit să redăm cea mai completă ediție, pe care și-ar fi dorit-o autorul” - subliniază istoricul Ioan Bolovan.

Aceste cărți, care au ca subiect realități din Evul Mediu și până în prezent, vin să ofere pentru specialiști și pentru marele public bazele a ceea ce trebuie să fie cultivarea memoriei istorice și promovarea repsectului față de trecut, consideră președintele Institutului de istorie al Academiei Române, Ioan Bolovan.

Invitatul emisiunii Memorial Basarabean a mai menționat că prezența masivă a istoricilor din R. Moldova la Congresul Istoricilor Români, care au venit cu numeroase volume apreciate de colegii lor, invitația de a organiza următoarea ediție a Congresului la Chișinău, reprezintă o demonstrație a faptului că pe ambele maluri ale Prutului există o singură știință istorică, o istoriografie unitară, românească.

Mai multe detalii aflați în cadrul interviului realizat de Alina Rusu și difuzat în cadrul emisiunii Memorial Basarabean din 15-18 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău