Memorial Basarabean | Gheorghe Mârzencu: Până-n primăvară, din cei patru tătărășteni, arestați în iunie 1941, toți au murit în Ivdel-lag, un Auschwitz al basarabenilor

  • 13 Iunie 2022 19:44
0%
00:00:00
00:00:00

La 28 iunie 1940 avea loc atacul brutal al Uniunii Sovietice asupra României, în urma căruia Basarabia este ocupată în câteva ore. Am vorbit în cadrul mai multor emisiuni despre ceea ce a urmat – toată floarea intelectualității, primari, membri ai diferitor partide, politicieni au fost arestați, executați, deportați. Pe 13 iunie 1941 a avut loc primul val de deportări - câteva zeci de mii de basarabeni au fost ridicați în miez de noapte și duși pe meleaguri străine. Cea mai mare parte a bărbaților au nimerit în lagărul Ivdel, de unde nu s-au mai întors.

Invitatul emisiunii, publicistul și istoricul Gheorghe Mârzencu, a studiat dosarele celor patru familii deportate în noaptea din 12 spre 13 iunie 1941, din satul său de baștină, Tătărăști, Strășeni:

Lagărul Ivdel se afla la nordul munților Ural. În jur numai păduri, o climă glaciară și până-n primăvară, din toți cei patru tătărășteni, arestați la 13 iunie 1941, au murit toți. Ivdel-lag-ul acesta era un Auschwitz al basarabenilor. Acolo dacă intrai, nu mai ieșeai. Foarte puțini au scăpat. Primul, Tenuță Cucereanu a murit în octombrie a aceluiași an, 41, Tudorache Focșa a murit la 5 decembrie 1941, Ion Mârzencu a fost ultimul, care a murit la 28 martie 1942, a putut să trăiască peste iarnă și Petre Țârdea a murit cu o zi mai devreme. De fapt, inițial basarabenii urmau să fie duși în lagărele unde au stat soldații polonezi, care au fost executat – îi aștepta aceeași soartă. Dar a început războiul și aceasta le-a schimbat planurile. Totuși și Ivdel-ul și-a îndeplinit sarcina de exterminare (...)”, menționează Gheorghe Mârzencu.

Ca fost anchetator, Gheorghe Mârzencu atrage atenția la o mulțime de detalii ce deconspiră esența criminală a justiției sovietice. Fiind învinuiți de lucruri care nu constituiau o crimă, basarabenii erau judecați după un cod de legi străin, dosarele erau întocmite în Siberia, fiind antedatate, afirmă Gh. Mârzencu. Astfel dosarul rudei sale, Ion Mârzencu, început  în luna noiembrie 1941 în Ivdel-lag,  a fost datat cu 13 iunie a aceluiași an, noaptea când era ridicat din propria casă ...

O găselniță a scriitorului sunt versurile lui George Mârzencu, (tizul și ruda sa), de 20 de ani, care a fost arestat cu familia în acea noapte de 13 iunie 1941.  Tatăl său, care fusese primar, a fost despărțit de familie, iar mama, și-a pierdut cugetul, de disperare. Tânărul poet  descrie în culori sumbre, în mod plastic, atmosfera de infern din trenul ce-l ducea spre Siberia. Din păcate, George Mârzencu, care a scris numeroase scrisori conducerii Uniunii Sovietice, cerând să fie eliberat, moare în Siberia, la 29 de ani... A fost doar unul dintre atâtea talente care au pierit în colimatorul comunist...

Sute de ocupanți în schimb au fost decorați cu înalte distincții, pentru reușita în „operația specială” din iunie 1941, afirmă scriitorul G. Mârzencu:

„Interesant că tot călăii aceștia care au venit și au tăbărât noaptea peste oamenii noștri, au fost decorați cu ordine și medalii ale Uniunii Sovietice. Am găsit o listă cu decretele sovietice, în care Iosif Mordoveț, șeful securității din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, el și toată camarila sa, câteva sute de militari, care au participat la deportarea basarabenilor, au fost decorați de guvernul sovietic cu cele mai înalte ordine și medalii. Și ce ordine – Drapelul Roșu de luptă, Steaua Roșie de luptă și alte distincții de luptă le-au oferit acestor călăi pentru că ei au venit noaptea în casele oamenilor noștri și i-au trimis în Siberia, pe mulți fără întoarcere!”, menționează invitatul emisiunii.

Deocamdată, cea mai mare parte a documentelor care relatează despre sute de mii de victime ale regimului comunist nu au fost cercetate și zac în arhive, susține publicistul și scriitorul Gh. Mârzencu. Cercetătorul este de părerea că „avem nevoie de un program de stat, care să ducă la valorificarea acestor arhive”.

Aflați mai multe detalii din interviul cu Gheorghe Mârzencu, realizat în cadrul emisiunii Memorial Basarabean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău