MEMORIAL BASARABEAN | Antoaneta Gordea: „Erau zile în care nu aveam ce mânca, iar frigul pătrundea până la oase. Totuși, ne-am sprijinit unii pe alții și dragostea ne-a ajutat să trecem peste toate” (Audio)

  • 02 August 12:30
0%
00:00:00
00:00:00

Invitata emisiunii „Memorial Basarabean”, fosta deportată Antoaneta Gordea, își amintește cu durere și nostalgie represiunile suferite de către familia sa în perioada regimului comunist. În cadrul interviului, invitata a vorbit despre momentele când a fost ridicată familia sa, la miezul nopții de 5 spre 6 iulie 1949 și despre viața care a urmat în mijlocul Siberiei, la mii de kilometri de casă.

Antoaneta Gordea povestește despre condițiile dificile în care au fost nevoiți să supraviețuiască.

Am trăit într-o cămăruță mică, împreună cu alte familii. Erau zile în care nu aveam ce mânca, iar frigul pătrundea până la oase. Totuși, ne-am sprijinit unii pe alții, iar dragostea de familie ne-a ajutat să trecem peste toate”, spune ea. 

Suferințele au continuat și după ce au revenit din Siberia. Fiind expropriați de avere, la întoarcere nu aveau un cuib al lor. De aceea, timp de mai mulți ani s-au adăpostit la rude, cunoscuți. 

De asemenea, Antoaneta Gordea vorbește despre felul cum au avut de suferit frații săi, care nu au fost deportați împreună cu familia.

„.Am pierdut oameni dragi, iar durerea a fost copleșitoare. Sora mea a murit de tuberculoză, pentru că a rămas singură, fără îngrijire, după ce părinții au fost deportați”, a mai spus Antoaneta Gordea. 

În final, invitata emisiunii a ținut să amintească ascultătorilor că este foarte important să nu uităm istoria și că trebuie să prețuim libertatea.

Trebuie să ne amintim de trecut pentru a construi un viitor mai bun”, a menționat Antoaneta Gordea.

Mai multe detalii aflați ascultând integral emisiunea Memorial Basarabean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău