MEMORIAL BASARABEAN | Academicianul Aurelian Dănilă: Am întâlnit chiar interpreți care au cântat cu celebra artistă Maria Cebotari, oameni care au cunoscut-o personal (AUDIO)

  • 03 Decembrie 2022 17:42
0%
00:00:00
00:00:00

Marea interpretă și actriță, Maria Cebotari, care a cucerit scenele Europei în primele decenii ale secolului XX, născută la Chișinău, a fost interzisă în perioada sovietică, pe motiv că a cântat în fața elitei Wehrmacht-ului. Conform cercetărilor compozitorului și diplomatului A. Dănilă, autorul cărții “Maria Cebotari, stea rătăcitoare”, comuniștii nu ar fi avut motiv să-i neglijeze memoria și opera, ba dimpotrivă. Deoarece, precum se adeverește, marea artistă se implica în activitățile conspirative ale serviciilor secrete sovietice, desfășurate în acei ani în Berlin.

“Încă pe când lucram  în redacția muzicală a postului național de radio, la începutul carierei, am descoperit unele înregistrări cu vestita artistă și chiar le-am pus pe post de câteva ori. Dar, ulterior nu am mai putut s-o fac, deoarece cineva, pe la Moscova, scrisese că Maria Cebotari a cântat în fața lui Hitler. De atunci a fost imposibil să mai pomenești numele ei... Fiind numit ulterior în calitate de atașat cultural la București, apoi ca ambasador în Germania, Austria, am avut posibilitatea să descopăr mai multă informație despre marea noastră artistă. Am cunoscut chiar interpreți care au cântat cu ea, oameni care au cunoscut-o personal... Astfel am aflat că Maria Cebotari, fiind prietenă cu artista de origine rusă, Olga Cehova, o spioană a rușilor, o ajuta pe aceasta în activitatea ei, transmitea reviste, corespondență, etc. Ca să vedem cât de importante au fost serviciile Olgăi Cehova, trebuie să știm că ea a fost chemată la parada organizată la Moscova cu ocazia victoriei asupra naziștilor, de însuși Stalin”, a menționat A. Dănilă.

Artista avea înnăscute calități extraordinare  și datorită muncii asidui, a ajuns să fie adorată de întreaga Europă, unii compozitori vestiți ai timpului chiar au scris unele din lucrările lor anume pentru ea - cum a fost în cazul operei Salomeea, de Richard Strauss. 

„A făcut studii în Dresda, apoi în Berlin, la Școala Superioară de Muzică, unde i-a predat un mare pedagog  - Oscar Daniil.  Avea o memorie extraordinară, acolo la acea școală a învățat foarte repede germana. Mai târziu când juca în filme - ea vorbea, e vocea ei! - se mirau nemții, cum poate un străin să vorbească perfect, absolut fără accent în germană! Avea o capacitate de muncă deosebită - a cântat în diferite limbi și învăța partitura în limba originalului - italiană, franceză, engleză”, a mai spus Aurelian Dănilă.  

În prezent, Uniunea Muzicienilor, în colaborare cu alte instituții, precum Compania Teleradio Moldova ș.a. pregătește  un concurs internațional, cu participarea marilor vedete de operă din lumea întreagă, în memoria Mariei Cebotari. Concertul de gală a acestui concurs se preconizează a se desfășura pe 10 februarie a anului viitor, în ziua de naștere a artistei, a menționat Aurelian Dănilă.

De asemenea, e în pregătire proiectul unui festival al filmelor cu participarea Mariei Cebotari, unde vor colabora specialiști din România, R. Moldova, Italia. Urmând ca să fie găsite cele mai bune copii ale filmelor realizate la studioul Cinecitta și prezentate informații detaliate despre regizorii, actorii și toți cei care a colaborat la realizarea lor, fapt care ne va ajuta să aflăm mai multe despre artista noastră, a specificat invitatul emisiunii.

 

Mai multe detalii aflați audiind emisiunea Memorial Basarabean, cu participarea academicianului, diplomatului, scriitorului Aurelian Dănilă, realizată de Alina Rusu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău