Memorandumul la care vrea să adere Moldovatransgaz. Ion Sterian: Transgaz poate prelua și transporta peste 55 de miliarde de metri cubi de gaze prin România, din toate zonele posibile în acest moment

  • 22 Aprilie 2022 11:26
Memorandumul la care vrea să adere Moldovatransgaz. Ion Sterian: Transgaz poate prelua și transporta peste 55 de miliarde de metri cubi de gaze prin România, din toate zonele posibile în acest moment

Transgaz poate prelua și transporta peste 55 de miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze prin România, din toate zonele posibile în acest moment, din Marea Caspică, din terminalele de GNL și de regazeificare din Grecia și Turcia, precum și GNL care vine din Golf, din nordul Africii, din SUA, Australia și așa mai departe, a declarat  Ion Sterian, Directorul General al Transgaz, într-un interviu cu CEENERGYNEWS, în marja Conferinței Anuale a GIE, transmite financialintelligence.ro.

Potrivit sursei citate, Transgaz este cel mai mare operator național de transport și de sistem (OTS) din Europa Centrală și de Est și din Balcani, care exploatează și operează 14.300 de kilometri de conducte și 8 stații de comprimare nou-nouțe.

Ion Sterian a spus: “Toată infrastructura de transport există deja și nu trebuie să finanțăm și să construim una nouă pentru transportul de gaze. La sfârșitul anului trecut, am finalizat toate lucrările necesare pentru a asigura reverse flow la intrarea pe coridorul transbalcanic în România. Acum, suntem pregătiți să preluăm livrările de gaze necesare pentru România, Slovacia, Polonia, Cehia, Moldova și Austria.”

În septembrie 2021, Transgaz s-a alăturat inițiativei South-East European Gas (SEEGAS) pentru dezvoltarea unei piețe regionale integrate de gaze naturale. În martie 2022, toate părțile interesate din cadrul SEEGAS au propus măsuri concrete pentru a accelera integrarea pieței regionale de gaze și diversificarea aprovizionării cu gaze, ceea ce este important nu doar pentru Ucraina, ci și pentru țările din Europa de Sud-Est și de Est vulnerabile la întreruperile de energie din Rusia.

La inițiativa Transgaz, operatorii sistemului de transport al gazelor naturale din Europa Centrală și de Est cooperează la dezvoltarea unei rețele regionale de hidrogen

Operatorii sistemului de transport al gazelor naturale din Europa Centrală și de Est  (Transgaz din România, GAZ-SYSTEM din Polonia, Eustream din Slovacia și FGSZ din Ungaria) au semnat recent un parteneriat strategic pentru a explora posibilitățile de decarbonizare a operațiunilor , de a transporta gaze verzi și de a cerceta  posibilitățile pentru transmiterea CO2.

Pe baza inițiativei OTS gaze naturale din România, Transgaz, cooperarea dintre cele patru părți, maghiară, slovacă, poloneză și română, își propune să inițieze activități comune în mai multe domenii. În primul rând, împărtășirea celor mai bune practici în domeniul transportului de hidrogen și CO2, al decarbonizării operațiunilor și al producției de hidrogen; în al doilea rând, identificarea piețelor și aplicațiilor hidrogenului în diverse industrii; și, în final, elaborarea unui cadru de reglementare relevant.

Conform planurilor, colaborarea operatorilor de sisteme și de transport va avea ca rezultat și un studiu de fezabilitate.

“În urma semnării acestui Memorandum, ne vom adresa autorităților naționale pentru a implementa următorii pași necesari și în acest moment nu există semnale negative din partea reprezentanțelor abilitate”, a spus Ion Sterian, referindu-se la absența unor bariere reale în această etapă.

“Următorul pas este ca și alți OTS din Europa Centrală și de Est și din Balcani să adere la acest memorandum”, a declarat domnul Sterian pentru CEENERGYNEWS, adăugând: “De exemplu, Amber Grid din Lituania și-a arătat deja interesul de a adera, sau DESFA din Grecia, Bulgartransgaz, Moldovatransgaz, Plinacro din Croația. Și nu ar trebui să ne oprim la aceștia, ci să includem și alți jucători din Turcia și Azerbaidjan”.

Un aspect important al Memorandumului se referă la dezvoltarea producției și transportului de hidrogen

În ianuarie, Transgaz a anunțat că, împreună cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF), intenționează să înființeze o societate mixtă pentru a implementa proiecte de infrastructură de transport al amestecului de gaze și hidrogen în valoare totală de 626 de milioane de euro. “Pe de o parte, lucrăm pe baza datelor pe care le-am colectat, pe de altă parte, așteptăm modificarea legislației europene și noua directivă UE privind hidrogenul, conform căreia putem pune în aplicare directivele naționale corespunzătoare”, a mai spus domnul Sterian.

“Acum ne aflăm în stadiul injecțiilor controlate de hidrogen în conducte și, din nou, suntem printre primii cu un proiect pilot în acest domeniu”, consideră domnul Sterian.

Potrivit domniei sale, perimetrul Neptun Deep este un element pozitiv pentru diversificarea energetică, ceea ce, în ciuda întârzierilor recente, se va materializa cu siguranță,  Transgaz fiind pregătită să construiască infrastructura necesară în următorii doi ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:0,51 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău