Memorandumul de înțelegere privind interconectarea rețelelor energetice dintre Republica Moldova și România a fost aprobat de Guvernul de la Chișinău

  • 07 Februarie 11:43
Memorandumul de înțelegere privind interconectarea rețelelor energetice dintre Republica Moldova și România a fost aprobat de Guvernul de la Chișinău

Cabinetul de miniștri a aprobat Memorandumul de înțelegere dintre Guvernele de la Chișinău și București privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Rep. Moldova și România., transmite Radio Chișinău.

Documentul a fost semnat în  decembrie 2023 și are drept scop crearea cadrului necesar cooperării în domeniul energiei între Chișinău și București, examinarea soluțiilor posibile și realizarea proiectelor necesare schimbului de energie pe termen lung, precum și facilitarea schimbului de cunoștințe tehnice, abilități și expertiză, precizează Ministrul Energiei, Victor Parlicov.     

 „Este un proiect care vine în urma negocierilor care au fost lansate în luna decembrie și este o procedură de finalizare pentru încheierea acestui memorandum - deja săptămâna viitoare voi veni cu primele hotărâri de Guvern pentru realizarea acestuia, inclusiv pentru desemnarea operatorului de piață în Rep. Moldova. Acest proiect este progresul pentru integrarea pieței energetice din Rep. Moldova în piața energetică Europeană prin România”, spune Victor Parlicov.     

Memorandumul stabilește realizarea unor acțiuni legate de posibilitatea creșterii capacității de transport al gazelor naturale, dar și examinarea posibilității extinderii, până la sfârșitul anului 2031, a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Totodată, documentul vizează realizarea proiectelor de importanță strategică, între care Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava - Bălți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Tue
22
Wed
16
Thu
10
Fri
7
Sat
10
Arhivă Radio Chișinău