Membrul CEC, Iurie Ciocan, a criticat rapoartele „Promo-LEX”. Reacția directorului asociației

  • 10 Ianuarie 2019 16:40
Membrul CEC, Iurie Ciocan, a criticat rapoartele „Promo-LEX”. Reacția directorului asociației

Unul dintre membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, consideră că rapoartele intermediare ale asociației Promo-LEX, de monitorizare a alegerilor parlamentare, ar reprezenta o interferență în procesul electoral și o influență nepotrivită asupra alegătorilor și a ”mediului de organizare a alegerilor”.

El a declarat în cadrul ședinței de astăzi a CEC, că  observatorii acreditați sunt în drept să aibă acces la informații, să facă notițe, dar trebuie să se abțină să comenteze public procesele electorale, inclusiv în fața presei.

„Aprecierea trebuie dată întregului proces electoral, de la început până la sfârșit(...)După ziua alegerilor sunt binevenite aceste observații”, a declarat Iurie Ciocan. El a cerut președintei CEC, Alina Russu, să convoace conducerea asociației Promo LEX pentru explicații.

Pe de altă parte, directorul de programe al Promo LEX, Pavel Postică a declarat pentru Radio Chișinău că acuzațiile ar fi nefondate. El a mai spus că rapoartele de monitorizare, atât cele intermediare, cât și cele finale, au scopul de a preveni încălcările constatate.

„Ceea ce facem noi este anume pentru a contribui la încrederea cetățenilor în alegeri și rezultatele acestora; este pentru a oferi inclusiv organelor de resort, în speță CEC, un punct de vedere alternativ și anumite situații și constatări despre mersul procesului electoral. Astfel de rapoarte intermediare noi făcut la toate scrutinele și  niciodată, din 2009 până în prezent, nu am avut nicio obiecție din partea unei componente CEC cu privire la lansarea rapoartelor intermediare”, a declarat Pavel Postică.

Directorul de programe al Promo-LEX a adăugat că asociația va continua să facă publice astfel de rapoarte intermediare, atât timp cât deține statutul de observator la alegerile parlamentare.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău