Membru al echipei OMS care a investigat originea SARS-CoV-2: Guvernul chinez a refuzat să ofere datele neprelucrate despre primele cazuri

  • 13 Februarie 2021 14:46
Membru al echipei OMS care a investigat originea SARS-CoV-2: Guvernul chinez a refuzat să ofere datele neprelucrate despre primele cazuri

Un membru al echipei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a investigat în China originea SARS-CoV-2 a declarat, sâmbătă, pentru Reuters, că guvernul de la Beijing a refuzat să ofere datele neprelucrate despre primele cazuri de Covid-19, transmite news.ro.

Potrivit sursei citate, Dominic Dwyer, expert australian în boli infecțioase, a spus că echipa OMS a cerut datele neprelucrate în cazul a 174 de pacienți diagnosticați cu Covid-19 pe care autoritățile chineze i-au identificat în faza incipientă a epidemiei din Wuhan, în decembrie 2019, precum și legat de alte cazuri, însă tot ce a primit a fost un rezumat.

Aceste date, potrivit lui, ar avea, în mod normal, caracter anonim, dar conțin detalii precum ce întrebări au fost adresate pacienților, răspunsurile lor și cum au fost acestea din urmă analizate. 

„Acesta este un procedeu standard pentru investigația unei epidemii”, a declarat Dwyer, aflat la Sydney încă în carantină.

El a menționat că obținerea accesului la date neprelucrate era importantă în special pentru că doar jumătate dintre cei 174 de pacienți au fost expuși la piața Huanan, centru din Wuhan unde a fost inițial descoperit noul coronavirus și care este închis în prezent.

„Din acest motiv am continuat să cerem asta. De ce nu se întâmplă nu pot comenta. Fie e ceva politic, fie e vorba de timp sau e dificil... Dacă există alte motive pentru care aceste informații nu sunt disponibile nu știu. Se pot face doar speculații”, a adăugat expertul.

Săptămâna aceasta, echipa internațională a OMS care a efectuat ancheta în Wuhan timp de patru săptămâni a transmis că animalul aflat la originea noului coronavirus „nu a fost identificat încă” și că nu a găsit indicii cu privire la prezența SARS-CoV-2 în oraș înainte de decembrie 2019.

Un rezumat al anchetei va fi disponibil cel mai devreme săptămâna viitoare, a anunțat vineri OMS.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău