Membrii sindicatului din Comunicații cer ca chioșcurile de ziare să aibă un statut aparte

  • 23 Ianuarie 2019 14:55
Membrii sindicatului din Comunicații cer ca chioșcurile de ziare să aibă un statut aparte

Membrii sindicatului din Comunicații, care au protestat ieri în Capitală împotriva deciziei de lichidare a gheretelor de comercializare a presei, cer autorităților modificarea regulamentului de desfășurare a comerțului, astfel încât chioșcurile de ziare să aibă un statut aparte.

Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unei conferințe la care alături de sindicaliști au participat și reprezentanți ai domeniilor ce pot fi afectate de decizia municipalității. Cu detalii Alina Rusu.

Membrii sindicatului Comunicațiilor, din care fac parte lucrătorii Companiei Moldpresa,  au menționat că sunt indignați de faptul că li se distrug locurile de muncă fără argumente motivate și fără a se purta un dialog constructiv cu ei.

Sindicaliștii cer să fie modificat regulamentul de desfășurare a comerțului, astfel încât gheretele de comercializare a presei să aibă un statut aparte. 

„Vrem ca să fie diferențiată difuzarea presei perioadice de alte genuri de comerț în municipiu. Noi considerăm că în străzi sunt comercializate multe mărfuri care nu solicită o rețea specializată pentru sine. Presa necesită o rețea specializată de difuzare, spre deosebire de alte genuri de activitate comercială”, a afirmat Rodion Stamatin, membru al sindicatului. 

Participanții la conferință consideră că acțiunile autorităților duc la limitarea dreptului cetățenilor la informare, deoarece chioșcurile sunt scoase din zonele unde sunt cei mai mulți potențiali cititori.

Reprezentanți ai sindicatului comunicațiilor ce activează în cadrul editurilor, ziarelor, au menționat că lichidarea chioșcurilor îi afectează și pe ei. 

„Prin activitatea noastră contribuim la informarea cetățenilor, iar administrația publică locală ne limitează și aici dreptul – dreptul la un loc de muncă, la un salariu decent și la informare”, a menționat Valeriu Untilă, reprezentant al editurilor.

Participanții la conferință au mai menționat că în Chișinău, un chioșc de comercializare a presei revine la mai mult de 5000 de cititori, pe când în alte capitale europene raportul este de 1ghiseu la în jur de o mie de cititori.

Secretarul Consiliului municipal, Adrian Talmaci, care a discutat cu reprezentanții protestatarilor, a menționat că problema va fi discutată în zilele următoare în cadrul unei ședințe cu  participarea reprezentanților mai multor Direcții ale Primăriei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău