Membrii Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare au discutat cu reprezentanții Procuraturii Anticorupție

  • 19 Noiembrie 2022 12:10
Membrii Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare au discutat cu reprezentanții Procuraturii Anticorupție

O nouă rundă de consultări cu instituții responsabile privind îmbunătățirea cadrului legal în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor a avut loc la Parlament. Anterior discuții similare au avut loc cu CNPF, BNM și băncile comerciale, cu Serviciul de prevenire și combatere a spălării banilor (SPCSB) și alte autorități, la care au participat și reprezentanții organizațiilor obștești, transmite Radio Chișinău.

La solicitarea parlamentarilor, oficialii Procuraturii Anticorupție au prezentat informații privind rezultatele obținute la această etapă în investigarea fraudei bancare; modul de comunicare a informațiilor de interes public societății, în măsura în care acestea să nu afecteze ancheta; cooperarea cu instituțiile specializate internaționale; calitatea resurselor umane în cadrul instituției; propuneri de îmbunătățire a cadrului normativ pentru facilitarea investigației și prevenirea crimelor financiare pe viitor. Deputații și-au prezentat viziunile privind eficientizarea activității instituției.

În urma discuțiilor s-a convenit asupra mai multor recomandări, printre care reevaluarea competențelor de investigare ale Procuraturii Anticorupție; facilitarea accesului instituției la informația deținută de SPCSB; îmbunătățirea cooperării cu statele prin care au trecut fluxurile financiare în cadrul fraudei bancare; reexaminarea organigramei pentru a oferi instituției pârghii necesare pentru creșterea eficienței; îmbunătățirea modului de comunicare cu societatea.

Grupul de lucru pentru prevenirea spălării banilor și fraudelor bancare a fost constituit în urma analizei raportului „Republica offshore”, elaborat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Scopul grupului este identificarea lacunelor ce au favorizat fraudele cunoscute drept „Furtul miliardului” și „Laundromatul” și elaborarea de modificări în actele normative pentru a preveni săvârșirea repetată a infracțiunilor similare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău