Membrii Familiei Regale din România vor participa la inaugurarea Monumentului Regelui Ferdinand din Soroca

  • 04 Mai 2017 08:54
Membrii Familiei Regale din România vor participa la inaugurarea Monumentului Regelui Ferdinand din Soroca

Membrii Familiei Regale din România se vor afla la Soroca în această săptămână, unde vor participa la inaugurarea Monumentului Regelui Ferdinand. Evenimentul va avea loc la șase mai, în satul Țepilova, Comuna Ocolina, când în localitate este sărbătorit Hramul bisericii și ziua satului.

De fapt, monumentul revine în localitate după ce, în anii ’40 a dispărut, spun localnicii și istoricii. „În perioada interbelică, comunitatea din Țepilova au ridicat un monument cu bustul Regelui Ferdinand, care ulterior, după 28 iunie 1940, monumentul a dispărut. Bătrânii din sat povestesc că acesta ar fi fost ascuns de cineva ca să nu fie batjocorit. În vremea noastră s-au întreprins măsuri pentru a  fi găsit monumentul, dar fără nici un rezultat”, ne povestește Nicolae Bulat, directorul Muzeului din Soroca.

În prezent, au loc ultimele lucrări de renovare a temeliei și postamentului. Potrivit surselor din localitate, o parte din vechiul monument – o piatră de postament cu inscripțiile originale, s-a păstrat și va fi utilizată, iar restul elementelor de postament sunt reconstruite.

„Temelia monumentului este construită din nou. Vom pune piatra de postament păstrată, alte elemente sunt reconstruite din piatră de Cosăuți. Lucrările sunt efectuate din donațiile organizației ASCOR (Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români)”, ne-a comunicat primarul comunei, Valentina Ceban.

Bustul Regelui Ferdinand, este realizat din bronz și reprezintă cadoul Casei Regale, mai spune sursa, iar la șase mai, acesta va fi dezvelit într-un cadru solemn, cu participarea membrilor Familiei Regale.

Membrii Familiei Regale din România vor participa la inaugurarea Monumentului Regelui Ferdinand din Soroca

Așa arăta bustul Regelui Ferdinand în perioada interbelică. Sursa: guvern24.md

Cu prilejul Hramului, în localitate vor mai avea loc și alte activități precum inaugurarea apeductului construit recent și o lansare de carte.

Sursa: Observatorul de Nord

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău