Membrii Familiei Regale din România vor participa la inaugurarea Monumentului Regelui Ferdinand din Soroca

  • 04 Mai 2017 08:54
Membrii Familiei Regale din România vor participa la inaugurarea Monumentului Regelui Ferdinand din Soroca

Membrii Familiei Regale din România se vor afla la Soroca în această săptămână, unde vor participa la inaugurarea Monumentului Regelui Ferdinand. Evenimentul va avea loc la şase mai, în satul Ţepilova, Comuna Ocolina, când în localitate este sărbătorit Hramul bisericii şi ziua satului.

De fapt, monumentul revine în localitate după ce, în anii ’40 a dispărut, spun localnicii şi istoricii. „În perioada interbelică, comunitatea din Ţepilova au ridicat un monument cu bustul Regelui Ferdinand, care ulterior, după 28 iunie 1940, monumentul a dispărut. Bătrânii din sat povestesc că acesta ar fi fost ascuns de cineva ca să nu fie batjocorit. În vremea noastră s-au întreprins măsuri pentru a  fi găsit monumentul, dar fără nici un rezultat”, ne povesteşte Nicolae Bulat, directorul Muzeului din Soroca.

În prezent, au loc ultimele lucrări de renovare a temeliei şi postamentului. Potrivit surselor din localitate, o parte din vechiul monument – o piatră de postament cu inscripţiile originale, s-a păstrat şi va fi utilizată, iar restul elementelor de postament sunt reconstruite.

„Temelia monumentului este construită din nou. Vom pune piatra de postament păstrată, alte elemente sunt reconstruite din piatră de Cosăuţi. Lucrările sunt efectuate din donaţiile organizaţiei ASCOR (Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români)”, ne-a comunicat primarul comunei, Valentina Ceban.

Bustul Regelui Ferdinand, este realizat din bronz şi reprezintă cadoul Casei Regale, mai spune sursa, iar la şase mai, acesta va fi dezvelit într-un cadru solemn, cu participarea membrilor Familiei Regale.

Membrii Familiei Regale din România vor participa la inaugurarea Monumentului Regelui Ferdinand din Soroca

Aşa arăta bustul Regelui Ferdinand în perioada interbelică. Sursa: guvern24.md

Cu prilejul Hramului, în localitate vor mai avea loc şi alte activităţi precum inaugurarea apeductului construit recent şi o lansare de carte.

Sursa: Observatorul de Nord

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
-0,26 °C
câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1 m/s
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C
Wed
12 °C

Curs oficial BNM 03 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 0.0524
USD 18.4281 0.0892
RON 4.1664 0.0095
UAH 0.6689 0.0065
RUB 0.2348 0.0020
Arhivă Radio Chișinău