Membrii CSM cer anularea hotărârii Adunării Generale a Judecătorilor prin care le-au fost revocate mandatele

  • 01 Octombrie 2019 09:28
Membrii CSM cer anularea hotărârii Adunării Generale a Judecătorilor prin care le-au fost revocate mandatele

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au depus ieri, 30 septembrie, o contestație, prin care cer anularea hotărârii Adunării Generale a Judecătorilor din 27 septembrie prin care le-au fost revocate mandatele.

Potrivit contestației, membrii CSM semnalează că despre data și locul desfășurării Adunării Generale a Judecătorilor au fost informați imediat doar semnatarii cererii de chemare în judecată de la Curtea de Apel Chișinău. De asemenea, reprezentanții Consliului spun că ședința nu a fost deliberativă deoarece la ora convocării nu era prezentă majoritatea simplă a judecătorilor care constitutuie 198 de magistrați, în sală fiind prezenți doar 187. În același timp, autorii contestației atrag atenția că, potrivit legislației, decizia privind revocarea membrilor Consiliului se consideră adoptată în cazul în care pentru ea a votat un număr mai egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii membrului. Astfel, reprezentanții CSM au publicat numărul de voturi acordat fiecărui membru care este mai mare decât cel acordat pentru revocare. 

„În aceste condiții, hotărârea AGJ este lovită de nulitate pe motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale”, se arată în contestație. 

Amintim că judecătorii întruniți în ședința extraordinară a Adunării Generale au decis ridicarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aleși din sistemul judecătoresc.

Este vorba de președintele interimar al CSM Dorel Musteață și de judecătorii Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat, Victor Micu și Anatolie Galben.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău