Veteranii avertizează că vor bloca traseul pe segmentul transnistrean dacă nu vor fi scoase posturile instalate de regimul nerecunoscut de la Tiraspol

  • 14 Iulie 2020 13:49
Veteranii avertizează că vor bloca traseul pe segmentul transnistrean dacă nu vor fi scoase posturile instalate de regimul nerecunoscut de la Tiraspol

Membrii Consiliului Național al Veteranilor de Război avertizează că vor bloca traseul pe segmentul transnistrean, de la localitatea Sănătăuca până la Hagimus, cu forțele veteranilor de război și cu participarea masivă a societății civile, dacă timp de 48 de ore posturile instalate de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol nu vor fi înlăturate.

Într-o conferință de presă la IPN, veteranul Anatol Macovei a spus că acele posturi îngrădesc libera circulație și libera exprimare a cetățenilor de pe malurile Nistrului. Potrivit lui, tot ce se petrece este dictat de două clanuri mafiote, iar cetățenii sunt folosiți pentru a-și da votul contra unor pungi cu sume bănești. Potrivit veteranului, chiar dacă cetățenii nu pot circula liber din cauza posturilor instalate de regimul separatist, schemele de contrabandă din regiune continuă să se desfășoare cu acordul tacit al „așa numiților conducătorilor statului”. Veteranul mai spune că în tot acest timp Biroul de reintegrare de la Chișinău nu a făcut nimic.

Într-o declarație citită de veteranul Victor Ciobanu, aceștia au criticat activitatea Guvernului, spunând că nu face nimic pentru veterani, dar și pentru țară. Consiliul va promova în continuare cerințele trasate la Adunarea Generală a Veteranilor precum: îndemnizația unică lunară de trei mii de lei, polița de asigurare medicală gratuită, micșorarea vârstei de pensionare până la 55 de ani, tratament sanatorial odată pe an sau acordarea echivalentului costului în bani, introducerea în curriculumul școlar a paginilor de istorie despre proclamarea independenței Republicii Moldova și a altor situații în care veteranii s-au jertfit pentru țară, medicamente gratuite lor și membrilor familiilor, asigurarea cu locuințe gratuite, asigurarea, în caz de deces, a cheltuielilor funerare și onoruri militare.

„Onoarea și demnitatea noastră  este călcată în picioare, memoria camarazilor căzuți pe câmpul de luptă este sfidată grosolan prin cedările politice, economice și chiar teritoriale în favoarea regimului separatist autoproclamat de la Tiraspol, în spatele cărora stau interesele Rusiei”, a mai spus acesta. Potrivit lui, președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a cedat cele câteva localități din raionul Dubăsari unde separatiștii și-au instalat nelegitim posturi de control, prejudiciind interesele constituționale ale cetățenilor din aceste localități și interesele în întregime ale Republicii Moldova.

Prin aceeași declarație, veteranii au transmis că „Igor Dodon este un trădător de țară care servește intereselor Federației Ruse, care promovează separatismul și are drept scop federalizarea și ulterior lichidarea statului Republica Moldova”.

Veteranii spun că vor picheta Consiliului raional Dubăsari și vor cere demisia președintelui raionului , Grigore Filipov. Ei cer Procuraturii Generale investigarea „actelor de înaltă trădare de patrie de către Grigore Filipov”.

Veteranii au făcut un apel către misiunile diplomatice și ONG-urile de a se implica în acest proces și de a-i susține. Ei au precizat că nu vor să creeze un conflict, dar vor să apere Republica Moldova dacă Guvernarea nu face acest lucru. Totodată, au cerut Guvernului să-și dea demisia pentru că nu-și poate onora responsabilitățile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:4,12 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
20
Sun
21
Mon
23

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău