Membrii Comisiei parlamentare de anchetă: Investigarea furtului miliardului a fost până acum mimată de către organele de drept

  • 06 Iulie 2020 15:52
Membrii Comisiei parlamentare de anchetă: Investigarea furtului miliardului a fost până acum mimată de către organele de drept

Investigarea furtului miliardului a fost până acum mimată de către organele de drept consideră membrii Comisiei parlamentare de anchetă, creată acum un an, care a analizat modul cum a fost devalizat sistemul bancar din Republica Moldova. Acest lucru s-a întâmplat, inclusiv, din cauza controlului politic asupra instituțiilor implicate în investigarea fraudei bancare. Opiniile au fost exprimate în cadrul unor dezbateri organizate de agenția IPN.

Persoanele care au ocupat funcții înalte în stat și care au fost implicate în devalizarea sistemului bancar, nu sunt, încă, trase la răspundere, constată președintele Comisiei de anchetă, Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului din partea Platformei DA.

„Eu tot aștept rezultatele. Eu aștept ca dosarele să fie transmise în judecată. Eu aștept ca să fie pornite niște acțiuni de a întoarce banii. Eu nu cred că noi o să întoarcem toată suma. Eu nu cred că noi măcar jumătate o să întoarcem. Dar după discuția cu raportul Kroll eu sunt ferm convins că noi putem să întoarcem 30-40 % minimum din acești bani. Nu uitați că noi patru ani la rând  plătim aproape câte un miliard de lei din banii noștri pentru furtul care s-a produs din buzunarele noastre. Din punctul meu de vedere este incorect acest lucru și în mod normal trebuia de introdus moratoriu pe această achitare. Dar procuratura trebuia să accelereze și să grăbească aceste procese”, a spus Alexandru Slusari.

În investigarea fraudei bancare este nevoie de implicarea unor experți independenți, procurori și judecători onești, consideră deputatul socialist, Adrian Lebedinschi.

„Noi va trebui să facem așa cum am procedat cu medicii și i-am dat la o parte din familie, am impresia că noi va trebuie și câțiva judecători, probabil Consiliul Superior al Magistraturii, ar urma să identifice câțiva judecători care să treacă printr-un filtru foarte complicat. Poate că să identificam și surse suplimentare salariale pentru ca acești judecători să fie cumva compensate acest efort moral prin care trebui să treacă ca noi să avem certitudinea că există șansa că vor judeca corect, a precizat Alexndru Lebedinschi.

Clasa politică din Republica Moldova trebuie să manifeste solidaritate atunci când este vorba despre investigarea furtului bancar, a subliniat expertul Igor Boțan. 

Eu înțeleg că între partidele politice întotdeauna vor exista neînțelegeri, competiție, dar ar fi de dorit ca în domeniul investigării fraudei bancare, totuși, clasa politică să rămână solidară. Acest lucru ar fi extrem de important și un semnal foarte puternic pentru organele de drept, pentru sistemul judecătoresc, pentru procuratură.  

Potrivit concluziilor Comisiei parlamentare de anchetă privind investigarea fraudei bancare, principalii beneficiari ai furtului miliardului sunt grupările conduse de Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Vlad Filat. Primii doi au părăsit teritoriul Republicii Moldova, iar Vlad Filat, care a fost condamnat în acest caz, a fost eliberat anul trecut înainte de termen beneficiind de o reducere a termenului pedepsei din cauza condițiilor de detenție precare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău