MELODII DE NEUITAT: Bohemian Rhapsody

  • 14 Ianuarie 2017 13:46
MELODII DE NEUITAT: Bohemian Rhapsody

"Bohemian Rhapsody" este una dintre cele mai cunoscute, dar și dintre cele mai puțin obișnuite melodii ale legendarei trupe rock britanice Queen. A fost compusă de Freddie Mercury pentru albumul apărut în 1975, ''A Night at the Opera''. Durata melodiei este de 6.06 minute și este alcătuită dintr-o succesiune de segmente ce aparțin diferitelor genuri muzicale, de la baladă la operă, de la rock progresiv la hard rock, de la simfonic rock la pop progresiv.

La momentul la care a fost lansat ca single, "Bohemian Rhapsody" a devenit un succes comercial, staționând în topurile britanice timp de nouă săptămâni și fiind vândute peste un milion de exemplare până la sfârșitul lunii ianuarie 1976, scrie AGERPRES.

A urcat din nou pe primul loc în 1991, după ce a fost relansat, devenind al treilea cel mai bine vândut single al tuturor timpurilor în Marea Britanie. Melodia a beneficiat de un videoclip revoluționar din punct de vedere al graficii și al concepției.

Melodia are un intro a capella, urmat de un segment cântat la pian și vocal de Freddie Mercury. Urmează partea de baladă în care, rând pe rând, intră celelalte instrumente — chitară, bass, tobe. Pianul rămâne principalul instrument al acestei secțiuni, la finalul căreia celelalte instrumente cresc în intensitate sonoră și începe secțiunea operă. În pasajele acestei secțiuni se găsesc referiri la diferite personaje — Scaramouche (un clown care aparține genului italian commedia dell'arte), fandango (un dans flamenco spaniol), Galileo (astronomul florentin), Figaro (personaj din opera ''Bărbierul din Sevilla'' de Rossini), Beelzebub (numele unui demon din Iad)—, dar și la Coran (Bismillah — în numele lui Allah) ori la Biblie (Mamma mia — trimitere la Fecioara Maria), conform site-ului www.bbcamerica.com.

La finalul melodiei, secțiunea de hard rock are o intensitate a sunetelor instrumentelor, dar și inflexiuni de heavy metal. Potrivit site-ului amintit, ''Bohemian Rhapsody'' este una dintre cele mai ciudate, mai inspirate și mai puțin înțelese melodii ale trupei Queen, dar și din istoria rockului. Ea ar putea fi asemuită cu o operă de artă nu doar din punct de vedere al compoziției, ci și al imaginilor din videoclipul piesei.

Melodia a fost cântată de Queen în formula Freddie Mercury (lead vocal, pian), Brian May (chitară electrică, vocal), Roger Taylor (tobe, percuție, vocal) și John Deacon (chitară bass).

După moartea lui Freddie Mercury, în 1991, melodia "Bohemian Rhapsody" a fost înregistrată în varianta în care soliști vocali erau Elton John și Axl Rose, primul interpretând și partea instrumentală de pian. Lansarea acestei versiuni a avut loc în 1992.

În 2016 a fost lansată o altă variantă, un cover înregistrat de Panic! At The Disco.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău