Mellaart, arheologul care și-a falsificat descoperirile de la zero
-
22 Martie 2018 07:25
Celebru pentru descoperirile sale spectaculoase, arheologul britanic James Mellaart (1925-2012) și-a falsificat descoperirile, susține ziarul olandez „De Volkskrant”.
Mellaart, despre care unii susțin că ar fi servit drept model pentru eroul filmului Indiana Jones, își datorează faima activității sale de la Çatal Höyük, un sit arheologic din centrul Anatoliei, Turcia. Însă, astăzi, se dovedește că el însuși este la originea picturilor murale care au fost găsite acolo.
La sfârșitul lunii februarie, fiul arheologului, Alan Mellaart, și un confrate elvețian, Eberhard Zangger, au descoperit studii ale picturilor de la Çatal Höyük în timp ce i-au vizitat apartamentul. De asemenea, ei au găsit un biblioraft foarte gros care conținea mai multe versiuni ale transcrierilor unor așa-zise scrieri din perioada 2500-700 î.Hr.
Acum, oamenii de știință se întreabă la ce scară își fabrica Mellaart descoperirile. Oare, el a realizat și cea mai faimoasă pictură murală de la Çatal Höyük, considerată de unii savanți drept un plan al satului? Întrucât aceasta datează de opt mii de ani, este considerată cea mai veche hartă din lume. Dacă este să-i dăm crezare lui Eberhard Zangger, acest lucru ar fi posibil.
„Am indicii că chiar la începutul carierei sale Mellaert nu a fost cinstit”. Zangger citează în special cazul „comorii misterioase” a lui Dorak, despre care Mellaart susținea că a văzut-o cu ochii săi, dar căreia nu i-a putut dovedi existența. Nu se știe dacă a fost o invenție sau dacă Mellaart a reușit să o trimită în străinătate. Cazul i-a adus interdicția de a efectua săpături arheologice în Turcia. Zangger afirmă că nu știe ce l-a determinat pe Mellaert să fabrice descoperiri arheologice.
Sursa: Rador