MEI îi răspunde lui Alexandru Slusari la subiectul licitațiilor

  • 10 Februarie 2020 17:21
 MEI îi răspunde lui Alexandru Slusari la subiectul licitațiilor

Republica Moldova nu este membru al Uniunii Europene, de aceea publicarea anunțurilor de intenție și a anunțurilor de participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este posibilă numai în cazul alocării de fonduri europene. Astfel, aplicarea Legii cu privire la achizițiile publice, care prevede publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunțurilor de licitații pentru proiecte finanțate din bugetul de stat, momentan nu este posibilă. Astfel a comentat, într-un răspuns pentru IPN, Ministerul Economiei și Infrastructurii, declarațiile vicepreședintelui Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

Potrivit MEI, un astfel de răspuns a fost recepționat de către instituție de la Tender Electronic Daily (Supliment la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene).

Ministerul precizează că, în perioada 9-15 ianuarie 2020, a fost publicat anunțul de intenție privind achizițiile publice preconizate pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și construcție a unor sectoare de drumuri publice naționale prioritare, finanțarea fiind prevăzută în bugetul de stat pentru anul 2020. Drept urmare, în conformitate cu Legea privind achizițiile publice, au fost lansate un șir de licitații prin intermediul platformei electronice E-licitație, anunțurile fiind publicate și în Buletinul achizițiilor publice.

Potrivit MEI, o parte semnificativă a sectoarelor de drumuri pentru care au fost inițiate licitațiile publice sunt parte a Rețelei Trans-Europene de Transport (TEN-T), iar intenția de reabilitare, modernizare și construcție a acestora a fost publicată în Planul Indicativ TEN-T de Acțiuni Investiționale a țărilor Parteneriatului Estic (Indicative TEN-T Investment Action Plan EaP).

În cadrul unei conferințe de presă, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr a cerut ministrului economiei, Anatol Usatîi, să prezinte, timp de două zile, explicații de ce nu a plasat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunțurile de licitații pentru drumuri. Potrivit vicepreședintelui formațiunii, Alexandru Slusari, ministrul era obligat să facă acest lucru conform Legii cu privire la achizițiile publice atât timp cât valoarea mai multor contracte de achiziții depășește 90 de milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău