MedLife | 93 din 94 de probe prelucrate de COVID-19 din R.Moldova sunt cu tulpina britanică a coronavirusului

  • 16 Aprilie 2021 18:50
MedLife | 93 din 94 de probe prelucrate de COVID-19 din R.Moldova sunt cu tulpina britanică a coronavirusului

93 dintr-un prim lot de 94 de probe de la pacienți cu COVID-19 din Republica Moldova au fost identificate cu tulpina britanică a coronavirusului, iar ultima probă a fost tulpina veche a virusului SARS-CoV-2, potivit studiului de secvențiere făcut de MedLife. Rezultatele indică faptul că în acest moment riscurile de a contracta alte tulpini decât cea britanică în zonele de tranzit de la granița cu Republica Moldova sunt mici, transmite Hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, sistemul Medical MedLife a extins studiul de secvențiere, prelucrând un prim lot de 94 de probe provenite de la pacienți din Republica Moldova. Dintre acestea, 93 au fost identificate cu tulpina B.1.1.7, originară din Marea Britanie. Astfel, în baza rezultatelor, specialiștii diviziei de cercetare a grupului atrag atenția asupra probabilității ca această tulpină să devină dominantă și pe teritoriul țării vecine, așa cum a devenit și în România.
 
"În urmă cu doar o săptămână, anunțam o prevalență de 100% a tulpinii britanice pe un lot de probe provenite de la pacienți din România. Din păcate, nici vecinii noștri nu stau mai bine. Pe baza rezultatelor obținute, există o probabilitate ca tulpina B.1.1.7 să devină dominantă și în Republica Moldova. Totuși, informațiile obținute în urma secvențierii nu ar trebui să ne suprindă, având în vedere situația alarmantă cu care se confruntă Moldova în această perioadă și gradul ridicat de transmitere a acestei tulpini. În continuare, accentul trebuie pus pe secvențiere, pentru monitorizarea noilor tulpini, și pe creșterea capacității de vaccinare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.
 
În afară de tulpina britanică, până în prezent nu au fost identificate alte tulpini ale coronavirusului pe teritoriul Moldovei. De altfel, până în prezent, autoritățile moldovene nu au anunțat prezența tulpinilor braziliană sau sud-africană pe teritoriul țării lor. În schimb, primele cazuri de infectare cu tulpina britanică au fost anunțate în a doua jumătate a lunii martie, în urma expedierii unui lot de 23 de probe către un institut de virusologie din Berlin. Dintre acestea, 11 probe au fost confirmate cu tulpina originară din Marea Britanie.
 
“Rezultatele obținute pe bază de secvențiere indică faptul că în acest moment riscurile de a contracta alte tulpini decât cea britanică în zonele de tranzit de la granița cu Republica Moldova sunt mici. Vom continua să evaluăm situația, astfel încât odată cu identificarea unor noi tulpini de interes epidemiologic să putem anunța imediat autoritățile”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.
 
Pe lângă procesul de secvențiere desfășurat pentru Republica Moldova, MedLife a continuat să monitorizeze situația și pe teritoriul României. Astfel, pe noul lot cu cele 94 de probe evaluate a fost identificată exclusiv tulpina britanică, fără alte tulpini de interes epidemiologic.
 
Compania spune că este în discuții avansate și cu alte țări învecinate pentru a continua secvențierea, pentru a identifica eventualele riscuri din zonele de tranzit.

 

MedLife mai anunță că în următoarele trei săptămâni va evalua un nou lot de probe din Republica Moldova pentru a urmări dacă există schimbări.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău