Mediul de afaceri vrea să aibă acces la hotărâri judecătorești nedepersonalizate

  • 11 August 2017 16:34
Mediul de afaceri vrea să aibă acces la hotărâri judecătorești nedepersonalizate

Oamenii de afaceri le propun autorităților responsabile să permită creditorilor instituționali și birourilor istoriilor de credit accesul la hotărârile definitive și irevocabile, integrale (nedepersonalizate) prin intermediului unui mecanism de acces automatizat, în condiții legitime și de asigurare a trasabilității accesării.

Aceștia susțin că norma care permite dreptul unui număr limitativ de subiecți la accesarea hotărârilor integrale este una discriminatorie în raport cu persoanele fizice/juridice care au un interes legitim în a accesa hotărârile judecătorești integrale. Reprezentanții mediului de afaceri oferă drept exemplu cazurile în care cetățenii au intenţia de a semna un contract de credit, împrumut etc. sau intenţia de a constitui o persoană juridică şi a iniția o afacere în comun, scrie bizlaw.md.

De asemenea, informația obținută ar putea fi utilă în cazul intenţiei de a înainta o acțiune în instanța de judecată privind încasarea datoriei restante.

Mediul de afaceri mai susține că instituțiile financiare bancare și nebancare în calitate de operatori ai datelor cu caracter personal, în scopul evaluării riscurilor bancare au nevoie de acces la cauzele civile în care cocontractanții au avut calitate de parte în litigiu, pentru a estima în eventualitate credibilitatea, bonitatea și solvabilitatea subiecților.

Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham) menționează că, Legea instituțiilor financiare prevede că ”Banca urmărește ca solicitantul de credit să dea dovadă de credibilitate în ceea ce privește rambursarea creditului”. Or, baza de date a hotărârilor judecătorești s-a dovedit a fi un instrument calitativ și efectiv de analiză a riscului de credit aferent potențialilor debitori. Cât privește birourile istoriilor de credit, în partea de bază a istoriei de credit a persoanei fizice se conțin informații despre examinarea de către instanțele de judecată și/sau arbitrale a litigiilor referitoare la contractul de credit, conținutul părților rezolutive ale hotărârilor emise și intrate în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Mar
21 °C
Mie
20 °C
Joi
22 °C
Vin
23 °C

Curs oficial BNM 16 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3940 -0.0430
USD 16.6852 0.0219
RON 4.1634 -0.0082
UAH 0.6360 0.0007
RUB 0.2679 -0.0003
Arhivă Radio Chișinău