Mediul de afaceri economisește anual peste 65 milioane de lei datorită Ghișeului unic

  • 25 Iunie 2020 16:35
Mediul de afaceri economisește anual peste 65 milioane de lei datorită Ghișeului unic

Progresele în procesul reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător pe segmentul actelor permisive a fost subiectul unui briefing, susținut joi de Lilia Palii, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Palii, în condițiile crizei pandemice COVID-19, digitalizarea proceselor de eliberare a actelor permisive prin intermediul Ghișeului unic a devenit o prioritate. Din momentul demarării reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător, în Republica Moldova au fost înregistrate 818 acte permisive, iar în prezent numărul acestora a fost redus până la 151.

În anul 2018, cu suportul Băncii Mondiale, MEI a inițiat dezvoltarea Sistemului informațional automatizat pentru gestionarea și eliberarea actelor permisive (SIA GEAP) – Ghișeul unic pentru eliberarea actelor permisive. Acesta este integrat cu platforma guvernamentală de interoperabilitate MConnect, astfel fiind posibilă utilizarea serviciilor electronice guvernamentale – Mpass, MSign, MPay etc.

„Agenții economici pot depune online, prin intermediul platformei servicii.gov.md, cererea de obținere a actului permisiv, pot achita online prin intermediul cardului corporativ costul serviciului și urmări etapa la care se află procesarea documentului. Astfel, Ghișeul unic asigură transparența proceselor de eliberare a actelor permisive, reduce contactul agenților economici cu angajații entităților emitente, reduce numărul de proceduri și timpul pentru colectarea diverselor documente ce urmează a fi prezentate pentru obținerea unui act permisiv și respectiv, reduce costurile de operare atât pentru mediul privat, cât și pentru bugetul de stat”, a menționat Lilia Palii.

Din 151 de acte permisive existente, 131 sunt deja configurate și operaționale în Ghișeul unic. Astfel, din cele 131 acte permisive integrate si disponibile online, prin sistem sunt solicitate și emise 69 de documente, iar pentru restul, procesul continuă pe suport de hârtie. Din numărul de 30 de autorități emitente, 26 sunt integrate pe platforma electronică.

Conform datelor, de la lansarea sistemului până în luna iunie 2020, prin intermediul Ghișeului unic au fost depuse 48 mii de solicitări și eliberate circa 35 mii de acte permisive. În domeniul notificării în comerț, prin SIA GEAP au fost depuse până la momentul actual cca 10 mii de notificări. Din totalul cererilor, 38% au fost depuse online, fapt care demonstrează o absorbție a soluțiilor digitale de către sectorul privat. În lunile martie-mai 2020, după introducerea stării de urgență și limitarea contactelor fizice, inclusiv în instituțiile de stat, rata solicitărilor online a crescut până la 76%.

Totodată, pentru a crește gradul de depunere online a solicitărilor de acte permisive urmează a fi eliberat un cod de bare unic, generat electronic de sistem, care va permite citirea imediată de pe un dispozitiv mobil a informației incluse în documentul permisiv.

„Ne propunem lansarea unui program amplu de informare a mediului de afaceri. În prezent lucrăm la integrarea Ghișeului unic în sistemele de plați electronice ale băncilor comerciale prin intermediul MPay. Acest proces va accelera considerabil procedura de plată si va reduce timpul de așteptare a agentului economic cu 1,5 zile pentru un act permisiv. De asemenea, este important ca toate instituțiile emitente a actelor permisive să accepte utilizarea unui singur sistem informațional”, a precizat oficialul.

Timpul de așteptare pentru obținerea actului permisiv prin intermediul Ghișeului unic constituie în medie șase zile, comparativ cu 20 – 25 zile până la implementarea sistemului electronic.

SURSA:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
6
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:3,6 m/s
Mon
6
Tue
1
Wed
-0
Thu
-1
Fri
-2

Curs oficial BNM 25 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2947 0.1026
USD 17.4849 0.0328
RON 4.3687 0.0211
UAH 0.6207 0.0040
RUB 0.2335 -0.0029
Arhivă Radio Chișinău