Mediul de afaceri din Republica Moldova s-a înrăutățit

  • 05 Noiembrie 2013 19:02
Mediul de afaceri din Republica Moldova s-a înrăutățit

Mediul de afaceri din Republica Moldova s-a înrăutățit în ultimii ani din cauza politicilor promovate de guvernare, au declarat marți, 5 noiembrie, reprezentanții Confederației Naționale a Patronatelor.

Aceștia s-a referit în special la politicile bugetar-fiscale din ultimii ani, în timp ce guvernul susține că poartă consultări cu reprezentanții mediului de afaceri, iar toate deciziile au fost luate pentru dezvoltarea țării. 

Patronatele au criticat în mod special deciziile privind achitarea de către angajatori a primelor 5 zile ale concediilor medicale ale angajaților, majorarea TVA la zahăr și producția agricolă primară de la 8% la 20%, reintroducerea impozitului pe venit de 12% pentru o parte din întreprinderi, dar și intenția guvernului de a majora cu 1% contribuția de asigurări medicale începând cu 2014. Aceste constrângeri asupra activităților economice influențează negativ mediul de afaceri, consideră președintele Confederației, Leonid Cerescu.

De asemenea, vicepreședintele Confederației Alexandru Slusari a menționat că numărul contribuabililor a scăzut de la 1,2 milioane la 800 de mii în ultimii ani, arătând că guvernul nu ține cont de opiniile mediului de afaceri pe care acesta îl exprimă în cadrul Comisiei de negocieri colective.

Pe de altă parte, guvernul susține că discută în permanență cu reprezentanții mediului de afaceri, iar deciziile luate au ca scop dezvoltarea și modernizarea țării. Purtătorul de cuvânt al premierului Iurie Leancă, Liliana Vițu.

Patronatele vor organiza peste o săptămână un forum al oamenilor de afaceri unde vor prezenta un studiu privind constrângerile asupra acestora. De asemenea, patronatele doresc semnarea unui memorandum de colaborare între oameni de afaceri și conducerea Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău