Medii de lucru prietenoase, incluzive și cu șanse egale pentru tinerii absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic
-
26 Iulie 2022 14:12
Pe data de 25 iulie 2022, secretarul de stat Galina Rusu a participat la evenimentul Inovație pe piața muncii – medii de lucru prietenoase, incluzive și cu șanse egale pentru tinerii absolvenți. În cadrul acestuia, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT), Camerei de Comerț și Industrie, mediului de afaceri, Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ambasadei Austriece în Moldova, Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), Terre des Homme, UN Women au discutat despre tendințele actuale ale pieței muncii și integrarea elevilor din învățământul profesional tehnic în câmpul muncii, așteptările tinerilor, dar și experiențele companiilor în crearea mediilor prietenoase pentru tinerii specialiști.
Secretarul de stat a menționat că pregătirea elevilor pentru viață de rând cu formarea profesională, prin capacitarea cu abilități de comunicare și integrare în diferite medii, inclusiv la locul de muncă, reducerea comportamentelor de risc și a efectelor negative ale acestora asupra sănătății, care pot cauza abandonul școlar, sunt obiective imperative de atins pentru sistemul de educațional.
Mediile prietenoase, incluzive și cu șanse egale pentru tinerii absolvenți reprezintă deja o necesitate pentru atragerea tinerilor absolvenți în câmpul muncii, dar și motivarea lor de a-i ține aici, acasă, pentru a contribui la dezvoltarea economiei și a societății noastre.
Crearea și menținerea Rețelei de tineri educatori de la egal la egal din ÎPT privind deprinderile de viață, desfășurarea activităților educaționale de la egal la egal, organizarea Campaniei de informare privind comportamentele sigure la elevii din ÎPT – Eu sunt influencer-ul vieții mele! Fac alegeri sănătoase! și a expoziției Previn o sarcină în adolescență, implementarea programului de formare continuă a cadrelor didactice care predau cursul Decizii pentru un mod sănătos de viață, desfășurarea sesiunilor de informare pentru părinți și pentru companiile de afaceri privind valorificarea potențialului tinerilor angajați; promovarea egalității de gen la locul de muncă; implementarea modelului de mentor și coacher; echilibrul dintre viața personală și cea profesională, măsuri pentru a crea o cultură corporativă care susține femeile și bărbații, au dat rezultate foarte frumoase. Schimbările în rândul elevilor sunt evidente: sunt mai implicați, mai motivați, mai încrezuți.
Evenimentul este realizat în cadrul proiectului ”Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii”. Proiectul este realizat de Ministerul Educației și Cercetării în perioada 2020-2022 cu suportul financiar al ADA din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și UNFPA. Scopul proiectului este de a împuternici elevii din învățământul profesional tehnic (băieți și fete, inclusiv cei vulnerabili și tineri cu dizabilități) să practice comportamente sigure de sănătate reproductivă și să adopte un stil de viață sănătos astfel, sporindu-și șansele de angajare.