Medierea UE în criza politică din Georgia s-a încheiat fără să se ajungă la un acord

  • 19 Martie 2021 14:26
Medierea UE în criza politică din Georgia s-a încheiat fără să se ajungă la un acord

Partidul aflat la putere în Georgia și opoziția georgiană nu au ajuns la un acord în cadrul medierii din partea Uniunii Europene (UE), ce s-a încheiat vineri fără să fi reușit reglementarea crizei politice care afectează de peste două luni această țară din Caucaz, informează AFP, preluat de Agerpres.

Georgia, care aspiră să adere la UE, este în impas după alegerile legislative din octombrie 2020, câștigate la limită de partidul de guvernământ, Visul Georgian, alegeri pe care opoziția le denunță ca fiind fraudate.

Sporind și mai mult tensiunile, poliția a descins la sfârșitul lui februarie la sediul principalului partid al opoziției, Mișcarea Națională Unită (MNU), fondat de fostul președinte în exil Mihail Saakașvili, arestându-l pe actualul său lider Nika Melia.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a deplasat la începutul lui martie la Tbilisi, unde a lansat negocieri între guvern și partidele de opoziție.

Un diplomat suedez, Christian Danielsson, a fost însărcinat cu o misiune de mediere în vederea unor reforme electorale și judiciare, precum și pentru eliberarea de opozanți aflați în detenție și organizarea de posibile alegeri legislative anticipate.

"Au fost înregistrate progrese importante asupra mai multor aspecte ale planului" pentru ieșirea din criză, a declarat Danielsson vineri pentru presă. "Asupra altor probleme s-au înregistrat mai puține progrese", a recunoscut el. Diplomatul a adăugat că va părăsi Georgia vineri pentru a-și prezenta raportul la Bruxelles.

Opoziția georgiană a acuzat partidul de guvernământ că sabotează negocierile și aduce atingere relațiilor Georgiei cu UE. "Partidul aflat la guvernare a cerut revizuiri la proiectul propus de Danielsson, ceea ce a făcut imposibil să se ajungă la un acord", a declarat Salome Samadașvili, o responsabilă a MNU. Potrivit ei, partidul de guvernământ "a închis ușa în fața Europei și a dezamăgit poporul georgian".

La rândul său, Irakli Kobahidze, președintele Visului Georgian, a acuzat opoziția că a formulat "ultimatumuri ostile statului". "Am respins aceste cereri de alegeri anticipate și de eliberare a așa-zișilor deținuți politici", a spus el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău