Medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți, reținut de CNA pentru corupere pasivă. Ar fi cerut 7000 de lei pentru asistarea unei nașteri. Reacția Ministrei Sănătății

  • 20 Noiembrie 11:55
Medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți, reținut de CNA pentru corupere pasivă. Ar fi cerut 7000 de lei pentru asistarea unei nașteri. Reacția Ministrei Sănătății

Medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți a fost denunțat la Direcția generală teritorială Nord a CNA de către un cetățean care a comunicat că angajatul Spitalului i-ar fi cerut mită. Potrivit denunțătorului, medicul-șef ar fi pretins 7000 de lei pentru acordarea serviciilor medicale calitative și asigurarea unei nașteri asistate corespunzător soției acestuia, transmite CNA.

Duminică, 19 noiembrie, angajații DGT Nord a CNA în comun cu procurorii Procuraturii mun. Bălți l-au reținut în flagrant pe medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți din cadrul IMSP Spitalul Clinic Bălți în momentul transmiterii ultimei tranșe de bani în sumă de 5000 lei.

În prezent, bănuitul se află în izolator fiind reținut pentru 72 ore.

În contextul cazului, ministra sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție. „Condamnăm orice percepere de bani de la pacienți de către personalul medical – condiționată, pasivă, sub formă de mulțumiri. Transmit permanent aceste mesaje și în sistemul medical, și în spațiul public, din prima zi de mandat, deschis și transparent. Procurăm și instalăm echipamente, efectuăm reparații capitale, în ultimii ani s-au majorat și se vor mai majora salariile. Spitalele se schimbă la față cu fiecare zi. E timpul de renunțat la o așa rușine pentru sistem - a scoate zece piei de pe prieteni, concitadini, consăteni, vecini, colegi. Ne dorim în Europa, dar cu practici vechi”, a notat ministra.

Ea încurajează pacienții să nu plătească, să nu le fie frică, să declare și să raporteze. „Pentru cei care continuă cu obiceiurile lor urâte – îmi pare rău, dar până la urmă, nu veți putea evita întâlnirea cu ofițerii CNA, aceasta trebuie să fie clar. Sistemul de sănătate e al oamenilor și pentru oameni și va deveni pe final un sistem nu doar de sănătate, ci și sănătos”, a mai spus ministra.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
1
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău