Medicul legist, academicianul și scriitorul G. Baciu este omagiat prin dezvelirea unui bust. Pe când exhumarea lui A. Mateevici, pe care o propune? (Audio)

  • 23 Noiembrie 2021 09:32
0%
00:00:00
00:00:00

Cu prilejul împlinirii onorabilei vârste de 85 de ani, la Institutul de Medicină Legală din Chișinău a avut loc dezvelirea bustului medicului legist, profesorului universitar, academicianului Gheorghe Baciu, cel care a întemeiat această instituție și a condus-o timp de mai mulți ani, autor de manuale, compedii, cărți istorice.

Lansarea monografiei “Profesor universitar Gheorghe Baciu – savant , manager, om al cetății”, este un omagiu adus savantului, a apreciat rectorul Universității de Medicină și Farmaceutică, Emil Ceban, unul dintre autorii monografiei: „E un exemplu a faptului când omul, fiind în viață, îi spunem mulțumesc și îl apreciem pentru tot ce face, a făcut și lasă în urma sa. Fiind un medic legist de înaltă calificare, adică un practician, e și un cadru didactic, care toată viața a predat - mai predă și acum și la Universitatea de medicină și alte instituții- și e și un savant, om de știință… Este un om extraordinar, profesor de vocație, bun publicist și scriitor, la vârsta sa fiind lucid și foarte creativ”, a menționat rectorul Universității de medicină.

Profesorul universitar, fostul director al Centrului de medicină preventivă, Ion Băhnărel, a menționat aportul medicului Gh. Baciu la perfectarea cadrului legislativ și dezvoltarea domeniului medicinei legale. De asemenea a subliniat contribuția lui la cercetarea istoriei ținutului nostru și a ilustrelor personalități care s-au născut aici: „Am scris în cartea dedicată savantului, că Gh. Baciu este medic între juriști, jurist între medici, în același timp este istoric, jurnalist scriitor… A început de la patria mica – a scris mai întâi despre familie, aducând un emoționant omagiu mamei și soției sale, apoi a scris despre instituția sa, orașul în care s-a născut. Are două cărți despre Bălți, extraordinare, care ne fac să privim cu alți ochi acest oraș și locul său în istoria neamului. Apoi a început să scoată din anonimat mari personalități ale neamului, care au activat în diferite colțuri ale pământului – oameni foarte serioși sunt descoperiți. Nici nu puteai crede că o palmă de pământ poate să aibă așa personalități. De asemenea, a scris despre ce s-a întâmplat cu noi în perioada sovietică, vorbind lucruri mai puțin cunoscute despre foștii lideri sovietici, mai ales că a avut acces la marile arhive ale fostului imperiu”, a spus Ion Băhnărel.

Istoricul Ion Valeriu Xenofontov, susține că academicianul G. Baciu este redescoperit în ultimii ani și de către istorici prin cărțile sale, prin ipotezele sale referitoare la circumstanțele morții unor personalități istorice, contribuind și la acreditarea unor noi reviste – cea militară și enciclopedică – la profilul istorie: „Faptul că Gh. Baciu are o proprie viziune asupra morții lui Eminescu, lui Mateevici, este dovada înaltei sale pregătiri profesionale. Însă, pe lângă faptul că el aduce argumente din zona medicinei legale, prezintă și contextul istoric, analizând situația politică, economică”, a menționat istoricul.

Ion Xenofontov consideră că ipoteza lui Gheorghe Baciu precum că preotul și poetul Alexe Mateevici a murit fiind asasinat de către regimului bolșevic trebuie să fie verificată prin realizarea unei exhumări, așa precum propune de mai mult timp savantul.

Academicianul Gheorghe Baciu s-a născut  în 1936 în satul Slobozia-Bălți  (în prezent sector în orașul Bălți), atunci în componența României. A absolvit Institutul de medicină în 1963. În 1967 susține teza de doctor, iar în 1983 - de doctor habilitat în științe medicale. Timp de mai multe decenii până în prezent activează la catedra medicină legală a USMF „Nicolae Testemițeanu”. Între anii 1997 -2007 îndeplinește funcția de director al Centrului de Medicină Legală din Chișinău. Din 2003, Gheorghe Baciu este membru al Academiei Balcanice de Medicină Legală, autor a circa 500 de lucrări, inclusiv manuale, cursuri, monografii și 12 invenții.

Este autor al volumelor  „O viață de zbucium”, „Orașul Bălți și oamenii lui”, „Viziuni asupra vieții și morții poeților martiri Eminescu, Mateevici, Vieru”, „Învățământul, cultura și creștinismul în Bălți” , „Zece nume marcante ale neamului”, „Familii trucate și asasinări camuflate”, „Daniel Ciugureanu - un martir al neamului” și altele.

Mai multe detalii puteți afla din fișierul audio atașat materialului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău