Medicii și asistenții medicali, cei mai căutați specialiști cu studii superioare și medii de specialitate în R.Moldova
-
17 Martie 2019 13:07
Cele mai multe locuri de muncă vacante destinate specialiștilor cu studii superioare și medii de specialitate se adresează, în martie, celor din domeniul sănătății. Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă (ANOFM) anunță că se caută, în total, 314 astfel de specialiști.
În primul rând e nevoie de asistenți medicali, inclusiv pentru asistența medicală primară – 150 de persoane. Se mai caută 81 de medici de specializare îngustă, 15 farmaciști, 11 – medici generaliști, 10 brancardieri, 9 medici de familie, 8 laboranți-farmaciști, 7-maseuri, 6 logopezi, etc., notează Sănătate INFO.
De altfel, numărul locurilor vacante disponibile pentru specialiștii cu studii superioare și medii de specialitate reprezintă 20 la sută din numărul total de locuri vacante anunțate de ANOFM pentru luna martie. Este vorba de 1 mie 974 de specialiști pe care statul îi caută pentru angajare dintr-un total de 9 mii 825.
Agenția amintește însă că pentru locurile vacante pentru specialiștii cu calificări superioare, cum ar fi autoritățile publice și specialiștii superiori și principali este stabilit moratoriu pentru un an de zile.
Decizia a fost luată la sfârșitul anului trecut, moratoriul urmând să expire pe 31 decembrie a acestui an. Statul a suspendat angajarea pentru 8.147 de specialiști, iar aproape 700 sunt din domeniul sănătății, muncii și protecției sociale.
Conform Hotărârii, al cărei autor este Ministerul Finanțelor, stoparea angajărilor până la 31 decembrie 2019 este cu titlu de recomandare pentru autoritățile locale și pentru CNAS. Se va permite angajarea în cazurile în care este „strict necesar”, iar coordonarea cu Ministerul Finanțelor în aceste cazuri va fi obligatorie.
În altă ordine de idei, potrivit datelor Sindicatului „Sănătatea”, în 2017, din diverse motive au fost încetate relațiile de muncă cu 4 mii 901 lucrători medicali. Dintre aceștia 934 sunt medici și 2012 personal medical mediu. Majoritatea angajaților – 4 mii 390 de persoane sau 89,57% au plecat din funcții din proprie inițiativă.
Potrivit sindicatelor, fenomenul care continuă să perturbeze sistemulde sănătate este migrația specialiștilor. Condiții de muncă și de trai neconforme amplifică exodul cadrelor medicale din Sănătate.