Medicii saudiți au reușit să separe un bebeluș de un „geamăn-parazit”

  • 31 Iulie 2021 16:57
Medicii saudiți au reușit să separe un bebeluș de un „geamăn-parazit”

Medicii dintr-o echipă pluridisciplinară alcătuită în Arabia Saudită au reușit să separe un bebeluș yemenit de un „geamăn-parazit", au anunțat autoritățile locale, potrivit cărora performanța anunțată sâmbătă reprezintă cea de-a 50-a intervenție chirurgicală realizată cu succes asupra unor siamezi în această țară, informează AFP, citat de AGERPRES.

Bebelușul Aicha Ahmad Said s-a născut complet dezvoltat, dar cu o zonă pelviană mărită și cu o pereche suplimentară de membre inferioare, a precizat cotidianul saudit de limbă engleză Arab News.

Douăzeci și cinci de membri ai echipei medicale, printre care s-au aflat chirurgi, tehnicieni și infirmiere, au participat la această operație care a durat șapte ore și 45 de minute, au anunțat reprezentanții spitalului King Salman Humanitarian Aid and Relief Center.

„Operația s-a desfășurat foarte bine (...) Coordonarea în sânul echipei a fost excelentă", a declarat pentru cotidianul Arab News profesorul Abdallah al-Rabeeah, coordonatorul echipei medicale.

„Bebelușul s-a trezit și a deschis ochii (...) și chiar a reacționat la contactul cu mama lui, imediat după ieșirea din sala de operație. Suntem fericiți, sărbătorim al 50-lea succes de acest fel și vom continua să îi ajutăm pe cei care vor avea nevoie", a adăugat medicul saudit.

Geamănul-parazit, cunoscut și sub numele de „foetus in foetu", este o anomalie a sarcinii gemelare, detectată uneori înainte de naștere prin intermediul ecografiei. Ea trece uneori neobservată, iar bebelușul se dezvoltă înglobând fetusul parazitar al geamănului său. Odată descoperită o astfel de anomalie, intervenția chirurgicală este necesară pentru extirparea geamănului-parazit.

Agenția de presă saudită SPA a anunțat că părinții bebelușului Aicha sunt originari din provincia Al-Mahra din Yemen, o țară devastată de război și pe cale să se confrunte cu o gravă criză umanitară, unde o coaliție militară condusă de Arabia Saudită susține guvernul local, care luptă cu rebelii Houthi, sprijiniți de către Iran.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău