Medicii lui Serghei Skripal nu credeau că acesta va supraviețui

  • 29 Mai 2018 14:43
Medicii lui Serghei Skripal nu credeau că acesta va supraviețui

Un cadru medical care i-a tratat pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia Iulia, otrăviți cu agentul neurotoxic Noviciok și spitalizați timp de mai multe săptămâni, a declarat că nu credea că cei doi vor spraviețui, relatează PA și AFP.

Un alt doctor de la Salisbury District Hospital s-a declarat surprins de gravitatea cazului după discuțiile avute cu angajați ai spitalului despre această tentativă de asasinare cu agent neurotoxic.

Medici de la spital au făcut declarații pentru BBC Newsnight despre cazul extraordinar cu care s-au confruntat atunci când Serghei Skripkal și fiica lui Iulia au fost aduși de urgență la spital pe 4 martie după ce fuseseră găsiți în stare de inconștiență pe o bancă ca urmare a intoxicării cu agentul neurotoxic Noviciok.

"Când am constatat faptul că era vorba de un agent neurotoxic ne-am așteptat ca ei să nu supraviețuiască. Am încercat toate terapiile noastre'', a spus Stephen Jukes, specialist în terapie intensivă. "Ne-am asigurat că au cea mai bună îngrijire medicală. Dar toate dovezile indicau că nu vor supraviețui'', a spus el.

Lorna Wilkinson, director pentru asistența medicală la spital, a declarat că era îngrijorată de amploarea pe care o va lua cazul atunci când polițistul Nick Bailey a fost internat în aceeași situație, de otrăvire cu agent neurotoxic.

Directorul medical al spitalului Christine Blanshard a declarat pentru Newsnight că pronosticul pe termen lung pentru cei trei nu este cunoscut.

"Aș dori să le mulțumesc asistenților, medicilor și întregului personal ale căror abilități, compasiune și dedicare au salvat viața Iuliei și a lui Serghei Skripal precum și a sergentului Nick Bailey'', a declarat profesorul Steve Powis, director medical al NHS (Serviciu Național de Sănătate).

Cum ne pregătim să aniversăm 70 de ani de la crearea NHS, remarcabila lor de recuperare este un memento că tratamentul și îngrijirea de clasă mondială sunt aplicate în spitalele din întreaga țară'', a spus el.

Nick Bailey, Iulia și Serghei Skripal au ieșit din spitalul din Salisbury la 22 martie, respectiv 10 aprilie și 18 mai. Dar medicii au evitat să se pronunțe asupra unui diagnostic pe termen lung în ceea ce-i privește pe fostul spion și pe fiica acestuia.

Fost colonel al armatei ruse, Serghei Skripal a fost acuzat de "înaltă trădare" pentru că a vândut informații către serviciile britanice de informații și a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, a făcut obiectul unui schimb de prizonieri între Moscova, Londra și Washington și s-a stabilit în Anglia.

Cazul otrăvirii sale a provocat o criză diplomatică serioasă între Londra și aliații săi și Moscova, acuzată că ar fi responsabilă pentru atac, dar care neagă orice implicare.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău