Medicii italieni au reușit un dublu transplant de cord de la donatori cu COVID-19, cu succes și fără contagiere pentru receptori

  • 10 Iunie 2021 19:39
Medicii italieni au reușit un dublu transplant de cord de la donatori cu COVID-19, cu succes și fără contagiere pentru receptori

Două persoane din Italia fără anticorpi împotriva noului coronavirus au fost supuse, cu succes și fără contagiere, unui transplant de cord de la donatori decedați care se infectaseră cu SARS-CoV-2, a informat Centrul Național de Transplant (CNT) italian, relatează joi EFE.

Este vorba de primele transplanturi din lume de organe prelevate de la donatori, decedați și testați pozitiv pentru COVID-19, la pacienți negativi și fără anticorpi, notează CNT într-un comunicat.

Prima intervenție a avut loc la spitalul Sant'Orsola din Bologna, la un bărbat de 64 de ani, iar a doua a avut loc la jumătatea lunii mai la spitalul pediatric Bambino Gesu din Roma, la un adolescent de 15 ani.

Receptorii de organe, care sufereau de cardiopatii severe, se aflau pe lista de așteptare urgentă și au obținut o inimă grație noilor norme în vigoare, care permit transplantul de organe vitale de la donatori, care au avut COVID-19, dar au decedat din alte cauze.

Acest protocol se aplica înainte doar pacienților care aveau imunitate, deoarece trecuseră prin boală sau erau vaccinați.

"Gravitatea condițiilor clinice ale pacienților i-a determinat pe medicii celor două centre să ceară autorizație de transplant, chiar dacă cele două persoane nu aveau anticorpi" împotriva COVID-19, a explicat directorul CNT, Massimo Cardillo.

Cu toate acestea, pacienții "se simt bine", au fost externați și sunt acasă.

De la activarea în decembrie a protocolului experimental - primul la nivel internațional ce permite utilizarea de organe de la cei decedați și infectați anterior cu SARS-CoV-2 - în Italia au fost efectuate 19 de astfel de transplanturi, acestea două de cord și 17 de ficat.

Deosebirea dintre acestea și celelalte anterioare este că ultimii doi pacienți nu aveau asftel de anticorpi, în timp ce ceilalți pacienți ori trecuseră prin boală ori fuseseră vaccinați.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău