Medicii atenționează că deși începe să se diminueze fluxul de pacienți COVID-19, crește numărul de cazuri grave și decese asociate infectării

  • 10 Februarie 2022 15:40
Medicii atenționează că deși începe să se diminueze fluxul de pacienți COVID-19, crește numărul de cazuri grave și decese asociate infectării

29 de decese și 2 871 de noi cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova, dintr-un număr de peste 13 mii de teste efectuate. Din numărul de cazuri confirmate ieri, 165 sunt în rândul lucrătorilor medicali. În prezent în spitale sunt internate peste trei mii de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 228 în stare extrem de gravă și 37 de pacienți sunt supuși ventilării mecanice. Specialiștii atenționează că în ultima perioadă chiar dacă începe să se diminueze fluxul de pacienți, crește numărul de cazuri grave și decese.

În Spitalul Clinic Municipal ”Sfânta Treime” din Chișinău, aproape toate cele 200 de locuri disponibile sunt ocupate, fiind internați 195 de pacienți, dintre care 23 la terapie intensivă.

Pe parcursul ultimei săptămâni se atestă o dinamică negativă în rândul pacienților cu Covid, comparativ cu luna ianuarie. Tot mai mulți bolnavi sunt internați cu forme grave și extrem de grave, după cum a comunicat pentru Radio Chișinău, Tatiana Harghel, șefa departamentului Covid din cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Sfânta Treime”:

„Spitalul Municipal „Sfânta Treime” acordă asistență medicală pacienților cu forme grave și extrem de grave. Pacienții care veneau la internare la începutul lunii ianuarie veneau cu forme medii – grave, aveau o durată de staționare mai scurte de la opt la zece zile. Pacienții care treceau prin terapie intensivă de la 14 la 20 de zile. Acum pacienții au devenit mai gravi. Nu știu, e o asociere de altă variantă. Procentul de letalitate un pic a crescut. Poate fi asociată și cu gripa sezonieră, poate e un alt serotip al Covidului. Acum vorbește toată lumea despre o altă variantă a Omicronului. Dar constatăm faptul că pacienții în ultima săptămână vin în stare mai gravă, chiar de la internare”.

Totodată a crescut și numărul celor vaccinați care fac forme grave ale bolii, a mai declarat Tatiana Harghel.

În spitalul Clinic Municipal ”Toma Ciorbă” din Chișinău sunt internați în prezent 65 de pacienți cu Covid-19, dintre care, șase sunt în stare gravă dar stabilă, a spus managerului instituției Sergiu Vasilița:

”Procesul de internare decurge mult mai ușor. Nu sunt pacienți atât de gravi, dar rămân toți sub supravegherea medicilor și observăm care este tendința mai departe. În terapie intensivă avem acum șase pacienți care se află la suport de oxigen. Doar o treime din pacienți sunt vaccinați restul sunt nevaccinați. În spital sunt locuri suficiente pentru cei care necesită internare”

De la începutul pandemiei de COVID-19, 10.866 de persoane au decedat din cauza virusului, iar numărul îmbolnăvirilor a depășit 477.400 de persoane, anunță Ministerul Sănătății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău