Medici și studenți, instruiți în lupta cu pandemiile
-
10 Septembrie 2021 16:49
Medicii și studenții din Republica Moldova sunt instruiți să facă față pandemiilor, la un nou curs desfășurat de Universitatea de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”, cu susținerea Fundației Soros Moldova. Pe 9 septembrie a finalizat primul curs de instruire, pentru medicii din Spitalul Raional din Briceni și Spitalul Clinic din Bălți, transmite IPN.
Potrivit Lilianei Gherman, directoarea Departamentului Sănătate Publică la Soros Moldova, elaborarea unui nou curriculum pentru instruirea profesioniștilor din medicină va asigura pregătirea mai bună a sistemul medical ca să facă față pandemiilor. „Asigurarea unui efect durabil al inițiativelor noastre este o prioritate pentru Fundația Soros Moldova”, a declarat Liliana Gherman, citată într-un comunicat de presă al Soros Moldova.
Cursul se sprijină pe programele de studiu elaborate de echipa de experți, coordonată de șefa Disciplinei epidemiologie la USMF Nicolae Testemițanu, Angela Paraschiv. Membrii echipei au elaborat și materialele didactice necesare pentru predarea cursului, în funcție de tematica inclusă în curs precum și grupul țintă: studenți, rezidenți sau medici practicieni. Au fost elaborate probleme de simulare, care sunt utilizate în instruirea rezidenților și medicilor practicieni în domeniul determinării Urgențelor de sănătate publică și acțiunile necesare să fie întreprinse.
De la începutul anului 2021, în cadrul proiectului susținut de Fundația Soros Moldova, au mai fost instruiți 442 de studenți de la Facultatea Medicină Generală, 368 de medici rezidenți și 15 medici de familie din cadrul Clinicii Universitare.
În primele zile de la declanșarea stării de urgență, provocată de COVID-19, Fundația Soros Moldova a alocat de urgență 100 de mii de dolari pentru achiziționarea echipamentului de protecție pentru angajații din instituțiile medicale, de asistență socială și structurile de forță. Ulterior, pe parcursul următorului an, asistența Fundației pentru lupta cu COVID-19 în Moldova, a ajuns la aproximativ un milion de dolari. Proiectul de instruire a personalului medical „Fortificarea capacităților resurselor umane în urgențe de sănătate publică în contextul pandemiei de COVID-19”, este parte a acestui efort.