Medici sancționați într-un caz de malpraxis. Autoritățile „admit” că ar fi vorba de ignoranță

  • 19 Ianuarie 2018 18:52
Medici sancționați într-un caz de malpraxis. Autoritățile „admit” că ar fi vorba de ignoranță Sursa: Adevarul

Mai mulți medici au fost sancționați pentru că nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu în cazul Niculinei Bulat, tânără de 20 de ani, cu dizabilități, aflată în dializă și care a decedat în urma unor complicații acum două luni.

În cazul ei s-a constat, de asemenea, lipsa de comunicare și coordonare între structurile medicale și de protecție socială care ar fi trebuit să intervină și să o protejeze, precum și ignoranță la nivel comunitar, potrivit unui raport efectuat de reprezentanții Avocatului Poporului.

Cazul Niculinei Bulat a ajuns în atenția autorităților după ce Ziarul de Gardă a relatat despre situația ei cu puțin timp înainte ca tânăra să moară, în noiembrie, anul trecut.

Orfană, cu dizabilități și dependentă de dializă de aproape 10 ani, tinerei i s-a refuzat ajutorul și intervenția medicală corespunzătoare la mai multe spitale. Ca urmare a complicațiilor, Niculina a murit 10 zile mai târziu, la 3 noiembrie 2017. Raportul Oficiului Avocatului Poporului scoate în evidență o serie de lacune și deficiențe de abordare a instituțiilor medicale și de protecție socială, potrivit șefei Direcției investigații și monitorizare Svetlana Rusu.

Secretarul General de Stat al Ministerului Sănătății, Boris Gâlcă admite că în cazul Niculuinei Bulat autoritățile medicale au dat dovadă de ignoranță, medicul de familie efectuând prima vizită la domiciliu abia după intervenția reprezentanților ministerului. Potrivit lui Boris Gâlcă, mai mulți medici printre care un chirurg din Balți unde tânăra s-a adresat pentru ajutopr, au fost sancționați.

Alte sancțiuni ar urma să fie aplicate după finalizarea analizei medico-legale.

Potrivit reprezentanților Avocatului Poporului în prezent în R. Moldova peste 730 de persoane ar suferi de insuficiență renală cronică, iar o mare parte dintre ei ar avea nevoie de transportarea la spital în condiții speciale.

Amintim că Republica Moldova nu are în prezent o lege privind malpraxis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău