Medici epidemiologi: Etapă de imunizare a angajaților din sistemul de sănătate va dura 2 luni
-
12 Martie 2021 08:00
Prima etapa de imunizare anti-COVID-19 va dura 2 luni și va cuprinde vaccinarea a 60 de mii de persoane care activează în sistemul de sănătate. Specialiștii de la ANSP spun că procesul vaccinării în rândul medicilor decurge mai anevoios, întrucât aceștia activează pe ture, iar dozele de vaccin Astra Zeneca pot fi deschise abia atunci când există 10 persoane gata de imunizare, notează IPN.
Medicii epidemiologi îndeamnă populația să aibă încredere în vaccinul Astra Zeneca, singurul vaccin anti-COVID-19 prezent acum în Republica Moldova. Medicii care s-au imunizat deja spun că în urma vaccinării pot apărea reacții adverse, dar fenomenul este unul obișnuit atunci când este adminstrat un vaccin.
„Toate vaccinurile și-au demonstrat eficiența de la 60-90%, ceea ce ne permite să spunem că ne protejează de infectare, dar 100% ne protejează de formele grave ale bolii, de spitalizare și deces. Toate reacțiile adverse sunt monitorizare. Eu am avut frisoare, subfebrilitate, dureri de cap. Astea sunt reacții normale”, a spus medicul epidemiolog Angela Paraschiv în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.
Specialiștii de la ANSP spun că autoritățile își propun în prima etapă imunizarea a 60 de mii de persoane, angajați ai sistemului de sănătate. Primii sunt vaccinați medicii și lucrătorii medicali din terapiile intensive și secțiile de reanimare.
„Pentru imunizarea lucrătorilor medicali avem nevoie de 2 luni, este vorba de aproximativ 60 de mii de persoane care activează, sunt în ture și acest specific trebuie luat în considerare. În plus, dozele de vaccin sunt câte 10, trebuie să ne asigurăm că există 10 angajați medicali ca să deschidem dozele, de aceea avem unele limitări în organizarea acestui proces. Totuși, avem cam 1000 de persoane zilnic imunizate, sperăm să ne încadrăm în timp”, a spus medicul epidemiolog Alexei Ceban.
Potrivit site-ului www.vaccinare.gov.md de la data de 2 martie, când a fost dat oficial startul campaniei de imunizare, au fost vaccinate 9341 de persoane. În total, la persoanele vaccinate au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare.