Medici: Decizia ca școlile din Orhei să activeze cu prezență fizică este politică

  • 28 Ianuarie 2022 13:26
Medici: Decizia ca școlile din Orhei să activeze cu prezență fizică este politică

Decizia autorităților de la Orhei ca școlile din raion să activeze cu prezență fizică, în condițiile codului roșu de alertă COVID-19, este una politică și a fost luată fără să fie consultați lucrătorii medicali, care și așa sunt suprasolicitați din cauza numărului mare de pacienți cu COVID-19, a declarat Ecaterina Stahi, doctor habilitat în științe medicale, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit Ecaterinei Stahi, la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău sunt internați mai mulți copii din raionul Orhei cu infecția COVID-19.

Medicul-pediatru Ninel Revenco spune că autoritățile de la Orhei au dat dovadă de o atitudine iresponsabilă față de sănătatea copiilor, iar ca rezultat în acest raion se așteaptă o creștere spectaculoasă a numărului de îmbolnăviri.

Autoritățile publice locale de la Orhei trebuie să se conformeze deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care a dispus ca școlile să activeze în regim online în condițiile codului roșu de alertă epidemiologică.

Și Angela Paraschiv, șefa Disciplinei de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă al Universității „Nicolae Testemițanu”, a criticat decizia autorităților din  Orhei ca procesul de învățământ să se desfășoare în clase, cu prezență fizică a elevilor la ore. „Scopul nostru era să prevenim infectările. Din păcate, acolo unde nu se respectă aceste măsuri, se duce o transmitere intensă, ceea ce vedem și în cazul regiunii Orhei. Dacă se implementau de la început aceste măsuri (școala online – n.r.), se puteau preveni acele infectări pe care acum le înregistrăm, în special printre copii”, a spus epidemiologul.  

Ministerul Sănătății a anunțat că în raionul Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectarea cu COVID-19.  Pe parcursul a trei zile, în perioada 24-26 ianuarie, în raionul Orhei au fost confirmate 290 de cazuri de COVID-19, dintre care 29 – în rândul copiilor.

Comisia de Sănătate Publică de la Orhei 
a luat decizia ca școlile din raion să activeze cu prezență fizică, deși CNESP a emis o hotărâre prin care procesul de învățământ se desfășoară la distanță.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău